Dag 3 van het WK zit er inmiddels op. De Belgische prestaties werden al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Zes Nederlandse atleten tekenden present op de derde WK-dag. In de ochtendsessie verging het onze noorderburen iets minder goed. Zowel Femke Pluim als Ignisious Gaisah bleven onder hun niveau en konden zich niet plaatsen voor de finale. De 21-jarige Pluim kon enkel een geslaagde poging op 4m30 laten optekenen en uiteindelijk bleek haar eigen Nederlands record (4m55) goed genoeg voor een finaleplek. Waar Pluim werd gehinderd door de stress, kon Gaisah naar eigen zeggen niet voluit springen door een nog niet volledig herstelde hamstringblessure. Gaisah bleef hangen op 7m77, voor de finale was uiteindelijk 7m98 nodig.

In de avondsessie werd er uitgekeken naar wat Dafne Schippers uit haar sprintbenen kon schudden. In de halve finales maakt ze alvast indruk door in 10″83 oftewel een nieuw Nederlands record haar halve finale te winnen. Enkel Fraser-Pryce deed met 10″82 beter dan Schippers en de 23-jarige gewezen meerkampster mocht zich dus gaan opmaken voor wat weleens een heel leuke en dito spannende finale zou kunnen worden. Tussendoor kroop ook Liemarvin Bonevacia in de startblokken. Na zijn bijzonder knappe race gisteren, waar hij het NR aanscherpte tot 44″72, kwam hij vandaag niet in het stuk voor. Bonevacia werd laatste in zijn halve finale in 45″65.

Susan Kuijken - Foto: Jasper Jacobs
Susan Kuijken – Foto: Jasper Jacobs

Dan over naar de 10.000m met twee Nederlandse dames, Susan Kuijken en Jip Vastenburg. Kuijken is met haar 29 lentes dan wel acht jaar ouder dan Jip Vastenburg, beide dames hebben hetzelfde handelsmerk: tomeloze inzet en winnaarsmentaliteit. Dat kwam opnieuw handig van pas in de voorbereiding, die bij beide atletes danig verstoord werd in aanloop naar dit kampioenschap. Kuijken liep sinds 11 juni geen wedstrijd meer door problemen aan de achillespees, ook Vastenburg kon niet optimaal trainen; zij werd na haar Europese beloftetitel op de 10.000m gehinderd door een voetblessure. Beide dames kunnen echter terugblikken op een mooie wedstrijd. Kuijken liep geruime tijd mee voorin maar moest in de laatste rondes toch de rol lossen om uiteindelijk na 31’54″32 binnen te komen als 10de en eerste Europese dame. Jip Vastenburg, die de eerste kilometers van de wedstrijd moeilijk leek te verteren maar er daarna doorkwam, ging even later als tweede Europese dame over de meet op een 11de plek in 32’03″03. Mogelijks zien we Kuijken overigens nog terug op de 5.000m later dit toernooi, maar dat is afhankelijk van hoe haar achillespezen reageren op de wedstrijd van vandaag.

Dafne Schippers - Foto: Erik Van Leeuwen
Dafne Schippers – Foto: Erik Van Leeuwen

En dan over naar het slotnummer van dag 3, een nummer waar ook heel wat Nederlanders ongetwijfeld reikhalzend naar uitkeken. Dafne Schippers, kan ze eindelijk na zoveel jaar weer eens zorgen voor een Europese atleet op een WK-podium van het koningsnummer? Baan 6 werd haar toegewezen en Schippers besefte maar al te goed dat haar start van levensbelang zou zijn. Het was daar dat lange tijd haar zwakke punt lag, maar met de komst van de Amerikaanse trainer Rana Reider heeft ze daar flink aan gewerkt. En dat heeft geloond, want Schippers kwam meer dan degelijk uit de startblokken om dan langzaam over te schakelen op haar grote tred. Schippers liep halfweg wedstrijd al binnen de medailles en met een verschroeiend snel laatste wedstrijddeel kwam ze uiteindelijk nog bijna nog Fraser-Pryce. De Jamaicaanse, die opnieuw kon rekenen op haar blitzstart, was Schippers helaas iets te snel af en stak de handen in de lucht na 10″76. Vijf honderdsten later was het zover, Dafne Schippers klokte opnieuw een nieuw Nederlands record (10″81), maar nog veel belangrijker: hiermee veroverde ze een zilveren medaille! De 23-jarige poulain van Bart Bennema straalde na de finish. Nadat ze twee jaar terug nog brons won op de meerkamp, pakt ze nu uit met zilver op het koningsnummer. De tranen kwamen bij het zien van haar familie, je zou voor minder natuurlijk na zo’n pittig jaar… Eind mei hakte ze de knoop door om de meerkamp vaarwel te zeggen en het vizier volledig te richten op de sprint. Dat blijkt nog geen drie maand later de juiste beslissing. Schippers bezorgt Nederland een eerste medaille op dit WK en wat voor één… Later deze week krijgt ze ook nog de 200m voorgeschoteld, en als er nu iets is dat Schippers vandaag heeft geleerd is dat werkelijk alles mogelijk is, zeker op die halve baanronde, die haar in principe nog een stukje beter moet liggen. Maar geniet eerst maar van dat zilver met een gouden randje Dafne, het is je gegund!

De volledige uitslagen van dag 3 van het WK in Peking vindt u hier.