Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Deze week, zeven jaar na de Spelen, vindt het wereldkampioenschap atletiek er plaats. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres!

Kwalificaties polsstokspringen vrouwen

Geen opvallende prestaties in de kwalificaties van het polsstokspringen bij de vrouwen. De kwalificatiehoogte lag op 4m60, maar die hoogte was vandaag niet nodig voor een kwalificatie. Aangezien slechts 14 atleten over 4m55 gingen, was het niet nodig om nog verder te springen. Overmorgen zal er allicht hoger gesprongen worden, het is vooral uitkijken naar de strijd tussen Fabiana Murer, Nikoléta Kyriakopoùlou, Jennifer Suhr voor het zilver en het brons. Het goud lijkt weggelegd voor de Cubaanse Yarisley Silva, die dit jaar al tot 4m91 kwam. Of maakt zij toch een foutje?

Kwalificaties discuswerpen vrouwen

Het discuswerpen bij de vrouwen bracht wat er van verwacht werd: alle favorietes plaatsten zich makkelijk voor de finale. Morgen weten we al wie het goud mee naar huis neemt. Op papier lijkt het een duel te worden tussen de Kroatische Sandra Perkovic en de Cubaanse Dania Caballero, zij gooiden als enige dit seizoen als voorbij de grens van 70 meter.

Reeksen 3000 meter steeple vrouwen

Zoals verwacht plaatste heel het Keniaanse team zich voor de finale van de 3000 meter steeple, maar het Keniaanse team was niet de enige die zich kon plaatsen voor de finale. Met Emma Coburn, Colleen Quigley  en Stephanie Garcia, staat ook het hele Amerikaanse team in de finale donderdag. Benieuwd of zij de wedstrijd in handen nemen!

Kwalificaties verspringen mannen

Jeff Henderson toonde zich met 8m36 de beste springer in de kwalificaties, hij hield Olympisch kampioen Greg Rutherford achter zich. Maar de kwalificatieronde telt natuurlijk niet mee voor de medailles, morgen beginnen alle gekwalificeerde springers opnieuw met een schone lei.

Greg Rutherford - Foto: Jim Thurston
Greg Rutherford – Foto: Jim Thurston

Halve finale 400 meter horden vrouwen

Axelle Dauwens plaatste zich gisteren met een SB voor de halve finale van de 400 meter horden, vandaag kon ze zich niet plaatsen voor de finale, maar liep ze wel opnieuw een SB. Meer over haar wedstrijd kan u hier lezen.

Kwalificaties speerwerpen mannen

De Duitser Andreas Hofmann en de Japanner Ryohei Arai, gooiden hun speer respectievelijk 86m14 en 84m66 ver, beiden goed voor een persoonlijk record. Zij werden daarmee de nummer een en twee in de kwalificaties van het speerwerpen. Topfavoriet en Keniaan Yulius Yego, de man die die dit jaar al tot 91m39 kwam, plaatste zich ook makkelijk met een worp van 84m46. Keshorn Walcott, de grootste concurrent van Yego kreeg zijn speer niet verder dan 76m83, waardoor zijn WK eindigt in de kwalificaties.

Finale polsstokspringen mannen

Het polsstokspringen bij de mannen leek een kolfje naar de hand van wereldrecordhouder Renaud Lavillenie. Helaas moest de Fransman vrede nemen met een gedeelde derde plaats. De 21-jarige Canadees Shawnacy Barber ging met het goud lopen met een sprong van 5m90. Hij had aan het einde van de rit het minste sprongen nodig, daardoor hield hij de Duitser Raphael Marcel Holzdeppe af.

 Reeksen 400 meter vrouwen

Maar liefst tien vrouwen liepen onder de 51 seconden in de reeksen van de 400 meter. De meest opvallende prestatie kwam uit het Amerikaanse kamp, 200 meter specialiste Allyson Felix won haar reeks uitbollend in 50″60. Het zou dus wel eens heel erg hard kunnen gaan in de finale.

Hoe veel sneller kan Allyson Felix nog? Foto: Tomas Sisk
Hoe veel sneller kan Allyson Felix nog? Foto: Tomas Sisk

Finale hink-stap-springen vrouwen

De Colombiaanse Caterine Ibargüen  won zoals verwacht de finale van het hink-stap-springen. Zij had genoeg met een sprong van 14m90. De Israëlische Hanna Knyazyeva-Minenko pakte het zilver, Olga Rypakova nam het brons mee naar huis voor Kazachstan.

Halve finale 400 meter mannen

Vooraf wisten we dat het heel moeilijk zou worden voor de tweeling van Jaques Borlée. Het enorm sterke deelnemersveld zorgde voor enkele mooie tijden, en de finale moet nog komen. Als u wil weten of ‘Jo en Kev’ de finale haalden, dan klikt u best hier en hier.

Opvallend ook: De Botswaan Isaac Makwala won zijn reeks in een snelle 44″11 en had daarna nog genoeg kracht om enkele keren te pompen.

10.000 meter vrouwen

Almensch belete werd opgevist door de Belgische selectiecomissie voor de 10.000 meter. Hoe zij het er vanaf bracht, leest u hier.

Finale 3000 meter steeple mannen

De 3000 meter steeple leek een strijd te worden tussen Kenia en de Amerikaan Evan Jager, en dat werd het ookJager was dit seizoen de enige blanke die de benen had om alle Afrikanen te verslaan en ging dus ook voluit voor het goud. Maar helaas voor hem was het Kenia boven. Ezekiel Kemboi pakte goud, Conselus Kipruto pakte zilver en Brimin Kiprop Kipruto vervolledigde het Keniaanse podium. En alsof dat nog niet genoeg was werd ook plaats vier ingenomen door een Keniaan: Jarius Kipchoge Birech. Jager werd zesde na zijn landgenoot Daniel Huling.

Finale 100 meter vrouwen

Nadat Usain Bolt gisteren goud pakte bij de mannen op de 100 meter pakte Shelly-Ann Fraser-Pryce opnieuw goud voor Jamaica in een snelle 10″76. De Nederlandse Dafne Schippers liep naar zilver in een onzettend snelle 10″81. Meer over haar prestatie en de rest van het Nederlandse team leest u in onze ‘Oranje Special‘.