De internationale atletiekfederatie IAAF laat niet langer toe dat atleten met een prothese deelnemen aan een WK. Dat maakte de atletiekbond deze week bekend. Vanaf november van dit jaar gaat de beslissing in werking.

“We hopen dat atleten met een prothese nu zullen deelnemen aan hun eigen competities”, verklaarde Essar Gabriel, secretaris-generaal van de IAAF, de beslissing.

De beslissing van de IAAF kwam in een stroomversnelling na een Duits onderzoek dat aantoonde dat atleten voordeel zouden halen uit hun prothese. Op basis daarvan hadden ze Oscar Pistorius, de meest gekende prothese-atleet, al eens geweerd van internationale competities, maar die haalde zijn gram bij het internationaal sporttribunaal TAS, waardoor hij alsnog mocht aantreden op de grote kampioenschappen.

De Zuid-Afrikaanse dubbel geamputeerde Oscar Pistorius won zo op het WK in Daegu in 2011 nog zilver op de 4x400m. Op de Spelen in Londen haalde hij de halve finales van de 400m. Zo’n prestaties zullen vanaf volgende edities van het WK dus niet meer te zien zijn.

Het WK in Peking 2015 is deze morgen van start gegaan.