Jochem Vermeulen is afgelopen nacht tiende geworden op de 1500m op het WK voor scholieren. In het Colombiaanse Cali waren het vooral enkele Afrikaanse atleten die de wedstrijd bijzonder hard haddden gemaakt.

In de finale waren het de Kenianen en Ethiopiërs die de wedstrijd van bij de start meteen bijzonder hard maakten. Met een winnende chrono van 3’36″38 liep de Keniaan Kumari Taki uiteindelijk zelfs een kampioenschapsrecord. De Brit James Gormley was eerste Europeaan op een vijfde plaats.

Vermulen, die een persoonlijke beste van 3’44″27 heeft, moest passen voor het uitzinnige openingstempo, maar streed voor elke meter. De atleet van Kapellen haalde uiteindelijk een mooie top-10 notering binnen. Hij finishte in 3’54″50. “Het weer en de hoogte speelden zeker een rol”, klonk het bij Vermeulen na afloop. “Het doel was de finale lopen, en dat heb ik gedaan. Ik mag niet ontevreden zijn, maar dat besef komt later wel. Het was alleszins een geweldige ervaring, ik heb me echt geamuseerd!”

Vermeulen, sinds dit jaar nationaal recordhouder bij de scholieren op de metrische mijl, had zich met de verliezende tijden in de reeksen weten te kwalificeren voor de WK-finale.

Bekijk de uitslagen hier.