De Diamond League van Parijs kwam de afgelopen dagen vooral in het nieuws door de afzegging van Usain Bolt. Hierbij werd echter vergeten dat Bolt slechts één van de vele grote namen was op deze meeting van een uitzonderlijk niveau. Zonder Bolt kan er ook voor heel wat spektakel gezorgd worden en dat werd vandaag nogmaals bewezen. Hieronder een ruim verslag van een avond vol prestaties van wereldniveau.

Valerie Adams - Foto: Chell Hill
Valerie Adams – Foto: Chell Hill

In het discuswerpen bij de mannen kregen we een Belg in de werperskooi met Philip Milanov. Milanov werd achtste met een ietwat matige 61m31. De winst was voor de Pool Malachowski met 65m57, een afstand die erop kan duiden dat de omstandigheden voor het discuswerpen niet echt ideaal waren. Kogelstootster Valerie Adams maakte haar comeback na twee operaties deze winter. De Nieuw-Zeelandse heeft duidelijk nog wat werk voor de boeg, want ze werd vijfde met 18m79. De winst was voor de Duitse Christina Schwanitz met een worp van 20m31.

De Griekse Nikoleta Kriakopoulo kwam dit seizoen al tot 4m80. Vandaag deed ze daar nog een schepje bovenop door over 4m83 te gaan. Goed voor een beste wereldjaarprestatie, een Diamond League-record én een Grieks record. De Cubaanse Yarisley Silva lijkt eindelijk in vorm te komen voor het WK in Peking, ze ging over 4m73. De Griekse man in het polsstokspringen kon niet onderdoen voor zijn vrouwelijke collega en zo geschiedde het. Konstantinos Filippidis won met een sprong van 5m91, goed voor, u raadt het nooit, een Grieks record. Tegenvaller van de avond werd Renaud Lavillenie, hij bleef steken op 5m71 en moest vrede nemen met een vijfde plaats, waardoor Filippidis op gelijke hoogte komt in het klassement van de Diamond Race. Lavillenie zag wel hoe zijn Franse landgenoot, Kevin Ménaldo, knap vierde werd met een nieuw persoonlijk record van 5m81.

De wedstrijd op de hoge horden bij de mannen gaat als één van de snelste ooit de boeken in. De Cubaan Orlando Ortega verbaasde vriend en vijand door te winnen in 12”94, een grote hap uit zijn PR én goed voor een beste wereldjaarprestatie. De Amerikaan David Oliver werd tweede in 12”98 en de Rus Sergey Shubenkov, die met 13”06 naar een nieuw nationaal record liep, mocht ook het podium op. Thuisloper Pascal Martinot-Lagarde liet 13”18 optekenen en werd daarmee “pas” vijfde. Om dit even te kaderen: zo’n tijd was in het begin van het seizoen goed voor de winst in een Diamond League-manche.

De Rus Daniil Tsyplakov won verrassend in het hoogspringen en dat met een sprong van “slechts” 2m32. Het was al even geleden dat iemand met die hoogte een Diamond League-manche kon winnen. Mutaz Essa Barshim heeft duidelijk werk aan de winkel, want hij bleef steken op 2m29. De 400m bij de mannen werd gewonnen door Wayde Van Niekerk in een Zuid-Afrikaans record van 43″96, Jonathan Borlée werd knap vijfde in 44″93, waarover u hier meer kan lezen.

De Amerikaan Evan Jager liet eerder deze week al uitschijnen dat hij als eerste blanke atleet ooit onder de 8 minuten wou duiken op de 3000m steeple. Na 2 km lag hij samen met de Keniaan Jarirus Birech op koers voor zo’n tijd. In de laatste twee ronden nam Jager het commando over en Birech moest een klein gaatje laten. Jager leek op weg naar de overwinning én een flinke duik onder de 8 minuten, maar hij verslikte zich bij het neerkomen van de laatste steeplebalk en kwam ten val. Hierdoor won Birech alsnog in een beste wereldjaarprestatie en meetingrecord van 7’58”83. De onfortuinlijke Jager moest vrede nemen met 8’00”45, waarmee hij wel zijn eigen Amerikaans record aanscherpt. Na de wedstrijd kwam elke atleet op de steeple tot bij Jager om hem te troosten, maar ook om hem te feliciteren voor het lef dat hij toonde als blanke in een toch wel bijna helemaal Afrikaans getint nummer.

Shelly-Ann Fraser-Pryce - Foto: Ruben Van den Berghe
Shelly-Ann Fraser-Pryce – Foto: Ruben Van den Berghe

De Keniaanse Eunice Sum zorgde op de 800m bij de vrouwen voor de eerste duik onder de 1’57 van de afgelopen twee jaar. Ze liep overtuigend naar een beste wereldjaarprestatie van 1’56”99. In haar zog neemt ze maar liefst vijf dames mee onder de 1’59″10. De Zwitserse Selina Büchel, afgelopen winter actief op de IFAM Indoor, liep naar een zeer sterke derde plaats in 1’57″95, goed voor een nationaal record en de beste Europese jaarprestatie. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce etaleerde haar goede vorm door de 100m te winnen in een zeer snelle 10”75, goed voor een beste wereldjaarprestatie. In dezelfde race doken ook de Nigeriaanse Blessing Okagbare en de Amerikaanse English Gardner onder de 11 seconden met respectievelijk 10”80 en 10”97. De Nederlandse Europese kampioene Dafne Schippers werd vierde in 11”02.

De deelnemerslijst van de 1500m oogde ronduit indrukwekkend. Olympisch kampioen Taoufik Makhloufi bewees zijn goede vorm eerder deze week met de vijfde prestatie ooit op de 1000m en hoopte op winst vandaag. Haas van dienst Bram Som nam de groep op sleeptouw en kwam door na 800m in 1’52. Daarna was het de beurt aan de Keniaan Kipkoech om ook zijn duit in het haaszakje te doen. Makhloufi nam na 1150m zelf over. Wat volgde was een extreem spannende sprint tussen de prominenten op deze afstand. Silas Kiplagat trok uiteindelijk, met amper 5 honderdsten, aan het langste eind in een beste wereldjaarprestatie van 3’30”12. Nog drie atleten doken onder 3’31 met Ayanleh Souleiman als tweede in 3’30”17, Ronald Kwemoi en Taoufik Makhloufi als derde en vierde in 3’30”43 en 3’30”50.

De jacht op het wereldrecord op de 5.000m werd geopend door Ethiopische atletes Genzebe Dibaba en Almaz Ayana. Het was aanvankelijk Ayana die het meeste werk voor haar rekening nam, nadat de haas uit de wedstrijd was gestapt. Met nog vier ronden op het bord liepen beide dames nog altijd onder het schema voor het wereldrecord. De laatste ronden werd het verval echter net iets te groot, ondanks de snelle laatste hectometers van Dibaba. Haar tijd van 14’15”41 is wel goed voor de derde tijd ooit én het meetingrecord, Ayana bolde in 14’21”97 over de finish.

Asafa Powell ging opnieuw heel snel. - Foto: Tomas Sisk
Asafa Powell ging opnieuw heel snel. – Foto: Tomas Sisk

De afsluiter van de avond werd de 100m met onder meer Asafa Powell, Nesta Carter en Michael Rodgers aan de start. Grote afwezige was uiteraard Usain Bolt, die last ondervindt van een blessure en forfait gaf voor zowel deze meeting als voor de Diamond League van komende donderdag in Lausanne. Dit was echter geen domper op de feestvreugde van een al meer dan geslaagde atletiekavond. Powell knalde als weleer naar 9”81 en wordt daardoor misschien wel een geduchte concurrent voor de ongenaakbare Justin Gatlin. De Fransman Jimmy Vicaut had echter nog meer reden tot juichen, hij evenaarde met 9”86 namelijk het Europese record van de Portugees Francis Obikwelu. Obikwelu komt morgen overigens in actie op de Brussels Grand Prix. Michael Rodgers dook net onder de 10 seconden met 9”99 en werd daarmee derde.

De volledige uitslag van de Diamond League in Parijs vindt u hier terug. De volgende Diamond League-manche vindt op donderdagavond plaats in het Zwitserse Lausanne.