Ben Broeders heeft voor het eerst in zijn carrière een Diamond League-meeting gewonnen. In Parijs wipte de Belgische recordhouder foutloos over 5m70 en 5m80. De polsstokspringer van DCLA is op die manier pas de vierde Belg ooit die een wedstrijd in de Diamond League wint. Renaud Lavillenie sprong voor eigen volk ook over 5m80, maar de Fransman had meer pogingen nodig dan onze landgenoot. 

Ben Broeders is dé man in vorm. Dat bewees de Belgisch recordhouder in het polsstokspringen tijdens de Diamond League in Parijs. Broeders liet amper één foutpoging optekenen tot en met 5m80. Op 5m65 moest onze landgenoot een tweede keer aantreden, maar vervolgens liep alles op wieltjes. Ook op 5m80 dus, een hoogte die hij in openlucht nog maar drie keer behaalde. Op 5m85 keek hij recht in de ogen van Renaud Lavillenie, die op de steun van het Franse publiek kon rekenen, maar de voormalige wereldrecordhouder wipte niet over de lat.

De bloemen gingen dus voor het eerst naar Broeders, die op 5m85 drie keer in de fout ging. Al was dat de grootst mogelijke bijzaak voor de 26-jarige atleet, die pas de vierde Belg na Nafi Thiam, Philip Milanov en Kevin Borlée is die een zege kan grijpen in de Diamond League.

https://twitter.com/QuintenLafort/status/1538252700340584448

Thiam doorstaat test met verve, rug speelt Kevin Borlée parten

Twee van die drie Belgen die ooit een Diamond League-meeting wonnen, maakten ook hun opwachting in Parijs. Nafi Thiam kwam voor het eerst dit jaar in actie in een hoogspringcompetitie. De tweevoudige olympische kampioene op de zevenkamp sprong over 1m92 en legde beslag op de zevende stek. De zege ging naar Yaroslava Mahuchikh die met 2m01 een beste wereldjaarprestatie neerzette. Thiam was na afloop erg verheugd met haar 1m92, de hoogte die ze vorig jaar behaalde op weg naar haar tweede olympische titel. “Dat ik na al die problemen met mijn rug zo kan springen, is gewoonweg super. Sinds mijn blessure heb ik eigenlijk nog maar drie trainingen voor hoog gedaan. Dinsdag was het nog een ramp en dat was mijn eerste training op volledige aanloop. Ik weet dat het hoger kan op het WK, maar misschien ook al in Luik binnenkort”, aldus de olympische kampioene.

Terwijl de rugproblemen bij Thiam van de baan lijken, kreeg Kevin Borlée in Parijs af te rekenen met een pijnlijke rug. Vanuit baan één moest onze landgenoot, die eerder deze week 45″12 noteerde, vrede nemen met 46″64. Het BK laat hij links liggen. Voor Isaac Kimeli werd het eveneens een trip naar de Franse hoofdstad om snel te vergeten. Kimeli probeerde het tempo van de koplopers met onder meer Selemon Barega te volgen, maar dat hield Kimeli niet vol. Vervolgens probeerde hij tevergeefs zijn trainingsmakker Hugo Hay aan de WK-limiet te helpen. Kimeli bolde in 13’35″74 over de finish. Barega dook als enige onder 13 minuten met 12’56″19. Jimmy Gressier zorgde langs Franse zijde voor een hoogtepunt door zich met 13’08″75 te verzekeren van een WK-ticket.

Nafi Thiam – Foto: Lucien Lambotte