Amper twee dagen na een geslaagde tussenstop in het Zwitserse Lausanne trok de Wanda Diamond League naar Parijs. In héél wat disciplines eiste de vermoeidheid zijn tol. Toch waren een aantal sterren goed voor topprestaties. Armand ‘Mondo’ Duplantis was na een ‘slippertje’ in Lausanne uit op eerherstel. De Zweed klaarde vandaag de klus met een gelukte sprong over 6m01, een meetingrecord. Onze noorderbuur Nadine Visser liet zich gelden op de hoge horden met een nationaal record van 12″58. Paulien Couckuyt kon haar seizoen niet afsluiten met een hoogtepunt op de 400m horden. 

De Diamond League in Parijs voelde met momenten een beetje aan als de meeting té veel. Na Eugene vorige zaterdag en Lausanne afgelopen donderdag leek het merendeel van de atleten in het topcircuit nood te hebben aan rust. Toch lieten een aantal toppers zich gelden in de Franse hoofdstad. Armand ‘Mondo’ Duplantis had iets recht te zetten na zijn vierde plaats twee dagen geleden. De olympische kampioen in het polsstokspringen bewees met een gelukte sprong op 6m01 nog maar eens wat voor een fenomeen hij wel is. De lat ging vervolgens naar 6m19, maar op die wereldrecordhoogte wilde het niet lukken voor de jonge Zweed. Op de hoge horden bij de vrouwen knalde Nadine Visser naar een knappe tweede plaats na de Jamaicaanse Danielle Williams. Al was het vooral de chrono die interessant bleek voor onze noorderbuur. Visser klokte namelijk af na 12″58, haar eerste duik onder 12″60 en dus een verbetering van haar eigen nationaal record. Ook bij de mannen was een Jamaicaan aan het feest. Olympisch kampioen Hansle Parchment trok aan het langste eind met een seizoenbeste van 13″03.

Femke Bol liet zich in Parijs van haar meest menselijke kant zien. Bol liep naar 50″59 op de 400m, goed voor de vierde stek. Voor de zege op de baanronde was 50″12 nodig, aangezien seizoensrevelatie Marileidy Paulinho met die tijd ook onder meer Allyson Felix voor wist te blijven. Op de 400m horden verscheen Belgisch recordhoudster Paulien Couckuyt aan de start van haar laatste wedstrijd op de horden van het seizoen. Haar jetlag na de Spelen en rugklachten speelden haar echter te veel parten om een goede tijd neer te zetten. Couckuyt moest vrede nemen met de zevende stek in 56″36. De zege ging naar Gianna Woodruff met 54″44. Elaine Thompson-Herah zette met 10″72 een stilaan ‘doodgewone’ toptijd neer op de 100m. De Jamaicaanse kaapte zo het meetingrecord weg en kan zich nu opladen voor een aanval op het WR op de 200m komende vrijdag op de Allianz Memorial Van Damme. De 200m bij de mannen werd een heuse nagelbijter met een Amerikaans duo in de hoofdrol. Fred Kerley bleef landgenoot Kenneth Bednarek vijf duizendsten voor met 19″79. Bednarek zorgde wel voor een unicum, aangezien hij dit jaar al tien keer onder 20 seconden dook op de 200m. Niemand deed het hem ooit voor.

Elaine Thompson-Herah – Foto: Golazo

Francine Niyonsaba bewees op de Olympische Spelen al dat ze haar verplichte overstap naar het langere werk relatief vlot heeft verteerd. De Burundese haalde in Parijs verschroeiend uit tijdens de 3.000m na 8’19″08 over de finish te lopen, goed voor de vijfde plaats op de ranking aller tijden. Niyonsaba is net zoals onder meer Caster Semenya verplicht om ofwel te opteren voor afstanden korter dan 400m of langer dan de Engelse mijl vanwege de testosteronregels van World Athletics voor hyperandrogene atleten. Bij de mannen geen gewone 3.000m, maar wel een 3.000m steeple, waarin jacht werd gemaakt op de beste wereldjaarprestatie. Olympisch kampioen Soufiane El Bakkali maakte geen aanspraak op een snelle chrono na een onfortuinlijke val op de eerste steeplebalk. De Marokkaan moest met een diepe vleeswonde van de piste worden gedragen. Een Keniaans trio streed om de zege. Benjamin Kigen knalde in de slotronde weg van zijn landgenoten en zette met 8’07″12 de snelste tijd van het jaar neer.

In de kampnummers kon Nicola McDermott een mooie zege op haar palmares schrijven. De zilveren medaillewinnares van Tokio gokte door pas laat aan haar competitie te beginnen. Na een goede start op 1m89 vloog de Australische als enige over 1m98 in haar eerste poging. Mariya Lasistkene had drie pogingen nodig op die hoogte en wipte niet over 2m01, waardoor de winst naar McDermott ging. In het discuswerpen bij de vrouwen was Sandra Perkovic met een worp van 66m08 goed voor haar ondertussen 44ste overwinning op een Diamond League-meeting. Anderson Peters verschalkte Johannes Vetter door in het weinig gesmaakte ‘Final 3’-format de beste te zijn. Peters was in die ultieme worp goed voor 85m98, Vetter had eerder in de competitie voorbij 87 meter geworpen.

De volgende halte van de Wanda Diamond League is dus de Allianz Memorial Van Damme. Voor info en tickets over de grootste atletiekmeeting van ons land op vrijdag 3 september kan u hier terecht.

Nicola McDermott – Foto: Golazo