Justin Gatlin is op twee maand van het WK in Peking stilaan op kruissnelheid. De 33-jarige Amerikaan won op zondag de Amerikaanse kampioenschappen met overmacht. Hij had amper 19″57 nodig op de 200m, een beste wereldjaartijd, en wordt daarmee in één tijd de vijfde snelste atleet in de geschiedenis.

Vorige maand lukte Gatlin al de snelste tijd van het jaar. Op dezelfde piste liep hij eind mei naar 19″68 op de halve baanronde. Met 19″57 schuift de ex-dopingzondaar op naar de vijfde plaats op de aller tijden ranglijst. Enkel wereldrecorhouder Usain Bolt, diens landgenoot Yohan Blake en de Amerikanen Michael Johnson en Walter Dix waren ooit sneller.

Gatlin heeft ook op de 100m de snelste tijd van het jaar in handen. In Doha kwam hij tot 9″74. Gatlin is intussen bijna twee jaar ongeslagen. Op het WK in Peking waagt hij zich aan de dubbel (100-200m).