Crowdfunding is een alternatieve methode om projecten te financieren. Vooral in het buitenland is dit aan een opmars bezig, maar in België is het vrij nieuw. Bart Swings was zowat de eerste Belgische sporter die er in 2013 – met succes – mee startte. Ook in de atletiek maakt crowdfunding nu zijn opwachting, en de Belgische primeur lijkt weggelegd te zijn voor atletiekvereniging ABES uit Edegem. Een bijdrage van Benny Bicker, specialist ter zake.

Reeds verschillende jaren is de club uit de Antwerpse Zuidrand vragende partij voor een dringende vernieuwing van de atletiekpiste uit 1979. De voorbije jaren werd de piste maar nèt niet afgekeurd voor competitie, en vonden nog maar weinig atleten gezien de staat van de terreinen de weg naar de georganiseerde wedstrijden. Dit staat in schril contrast met de succesvolle meetings die de club vooral in de jaren ’90 organiseerde, waar topatleten uit binnen- en buitenland aan deelnamen. Hierdoor werden de voorbije seizoenen enkel nog jeugdmeetings georganiseerd.

Nadat een uitwijkmogelijkheid naar een alternatieve locatie, waar in plaats van de huidige 350 meter-baan wel de volledige 400 meter tot de mogelijkheden behoorde, op niets uitdraaide, werden de plannen om de piste op de huidige locatie te vernieuwen terug bovengehaald.
Echter, zoals in vele steden en gemeenten, heeft men ook in Edegem te maken met een scherp financieel gemeentelijk budget. De gemeente toonde zich bereid tot een financiële injectie van € 300.000, de rest moet komen van de vereniging zelf, wat een eigen inbreng betekent van ongeveer € 150.000.

Foto

Dit bedrag kan uiteraard niet enkel komen van traditionele wafelverkopen of de organisatie van fundraising-events, maar de club wenst deze factuur ook niet door te schuiven naar haar bijna 400 leden door een exuberante verhoging van de lidgelden. Vandaar dan ook het idee van crowdfunding door de lancering van het project ‘Word peter van een lopende meter’. Zo kunnen er in totaal 2100 lopende meters een peter krijgen. Per pistemeter betalen de sponsoren € 15. Verder overweegt de club ook nog het peterschap toe te kennen voor bijvoorbeeld een verspringbak of kogelstand. Voor elk peterschap wordt een officieel echtheidscertificaat afgeleverd.

Veel sponsoren hebben een speciale motivatie om een bepaald stukje te reserveren. Dat gaat van de startlijn van het lievelingsnummer van een atleet, meter 13 voor een fervent Beerschot-Wilrijk supporter die kiest voor het stamnummer van de club, een ander geluksgetal zoals een trouwdatum tot het stukje piste net naast de kantine.

Op de eerste dag van de actie wisselden al 227 meters symbolisch van eigenaar, meteen een groot succes. Heel wat leden dragen de club duidelijk een warm hart toe. Zo kocht een grootvader ook voor elk van zijn kleinkinderen die sporten bij ABES een meter, en sprongen enkele lokale politieke partijen ook al mee op de kar.

De club mikt met de actie zowel op leden, sympathisanten als op bedrijven. Professionele sponsoren die zich achter het project scharen, kunnen uiteraard achteraf dan ook rekenen op de nodige visibiliteit langs de nieuwe piste. De werken aan de nieuwe piste zijn deze week gestart, en zullen normaliter tot einde september duren. In 2016 plant de club nu reeds een grootse heropeningsmeeting.

Wie meer info wenst over dit project, of een steentje wil bijdragen, kan een kijkje nemen op de website van de club. Binnen enkele dagen zal men de nog beschikbare meters visueel voorstellen op de site.