Een recht stuk atletiekpiste van 200 meter in de straten van Manchester was vandaag het decor van de Great Citygames. Jaarlijks worden er heel wat ongewone afstanden gelopen op dit superpopulaire evenement. Zo staat er steevast de 150 meter sprint en de 200 meter horden op het programma. Helaas geen Belgen aan de start van dit unieke event, Nederlanders Dafne Schippers en Churandy Martina toonden zich wel sterk op de 150 meter.

https://www.youtube.com/watch?v=1H5QWoqpO_Y

Naast de ietwat vreemde sprintnummers werden er traditiegetrouw ook wat kampnummers gehouden. De Cubaanse Silva Yarisley won het polsstokspringen maar was achteraf niet tevreden met haar prestatie van 4m30. De wereldkampioene indoor heeft een record van 4m90 en blijft met 4m30 wel erg onder haar niveau. In het verspringen kon nationale held en olympisch kampioen Greg Rutherford na de twee voorgaande jaren opnieuw winnen. Hij sprong 8m01 en hield daarmee de Amerikaan Mike Hartfield achter zich. Nederlander Ignisious Gaisah presteerde ondermaats en werd laatste met 7m32.

Een andere Nederlandse, Dafne Schippers, kwam in actie op de 150 meter sprint. Schippers liep nog nooit een 150 meter rechtdoor in competitie en kwam als tweede over de finish in een tijd van 16.95.   De 19-jarige Dina Asher-Smith bleef Schippers makkelijk voor en won voor eigen publiek in 16.82. In het verspringen kon Schippers wel winnen. Haar eerste sprong van 6m40 was meteen goed voor de overwinning.

https://www.youtube.com/watch?v=HxfijFrHDGA

Bij de mannen toonde Churandy Martina zich de sterkste op de 150 meter. Hij hield de Britse spurtkanonnen Danny Talbot en James Ellington af en won in 15.21, meteen goed voor een persoonlijk record. Op de 100 meter ging ‘ancien’ Kim Collins de strijd aan met het nieuwe Brits talent Richard Kilty en de Amerikaan Mike Rodgers. Rodgers kam als eerste over de meet in een matige tijd van 10.25, Kilty volgde drie honderdsten later.

Van Zyl hier in actie tijdens de IFAm in 2013. Foto: Ruben Van den Berghe
Van Zyl hier in actie tijdens de IFAM in 2013. Foto: Ruben Van den Berghe

400 meter horden-specialistes Meghan Beesly en Edith Child namen het in de 200 meter horden in rechte lijn op tegen meerkamprevelatie Katarina Johnson-Thompson. Na tien horden kwam Beesly als eerste over de finish in 25.28, ze blijft daarmee 23 honderdsten boven haar PR, dat tevens de beste prestatie ooit is op deze ongewone afstand. Johnson-Thompson werd tweede in 25.31, Child werd vierde en laatste in 26.23. Bij de mannen was het uitkijken naar olympisch kampioen op de 400 meter horden Félix Sánchez. De Cubaan startte heel snel maar op het einde kwam Zuid-Afrikaan L. Jacob Van Zyl sterk opzetten. Van Zyl won in 22.10, goed voor een evenaring van de beste prestatie ooit op de 200 meter horden in rechte lijn. Sánchez werd teleurstellend derde in 23.05.

https://www.youtube.com/watch?v=d-793rXB_iw&feature=youtu.be

Naast de 200 meter horden in rechte lijn werden ook de normale hordenummers afgewerkt. Bij de mannen was wereldrecordhouder Aries Merrit topfavoriet, maar hij werd in de laatste meters geklopt door de Cubaan Orlando Ortega. Beide heren finishten wel in eenzelfde tijd van 13.32. Bij de vrouwen maakte olympisch kampioene op de zevenkamp Jessica Ennis-Hill haar langverwachte comeback in Groot-Brittannië. Hordespecialiste Tiffany Porter won wel makkelijk in 12.84. Ennis-Hill finishte als derde in 13.14, waarmee ze ver verwijderd blijft van haar persoonlijk record van 12.54. Al kan ze niet ontevreden zijn met haar tijd nadat ze twee jaar lang geen competitie liep.

Als afsluiter van het evenement stond er nog de 2x100m mixed relays op het programma. Vier teams, bestaand uit een man en een vrouw, namen het tegen elkaar op. Het Britste koppel Dina Asher-Smith –Chijndu Ujah won in 20.30 met een straat voorsprong op hun landgenoten Bianca Williams en Richard Kilty. Het All-Star team, Chantel Malone en Kim Collins, werd derde. Bij de wissel tussen Jessica Young en Mike Rodgers werd de stok te laat doorgegeven en zo werd het Amerikaanse team gediskwalificeerd.