Als een tienvoudig olympisch medaillewinnaar spreekt, dan luister je best even. Carl Lewis uitte onlangs kritiek op Usain Bolt nadat die laatste zelf grote vraagtekens had geplaatst bij de verkorte dopingschorsing en terugkeer van Tyson Gay op het hoogste niveau. “Bolt heeft ergens een punt, maar hij moet eerst de dopingproblemen in zijn eigen land aanpakken.”

Carl Lewis. Foto: Wikimedia Commons
Carl Lewis. Foto: Wikimedia Commons

Aanleiding voor dit alles: de terugkeer van Tyson Gay in competitie na een dopingschorsing. Een verkorte dopingschorsing meer bepaald, iets wat Bolt danig tegen de borst stuitte. In 2013 testte Gay positief op steroïden op de Amerikaanse kampioenschappen. Omdat hij meewerkte en zelf ook bewijs aandroeg bij het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA), kreeg hij strafvermindering. Bolt noemde die strafvermindering “het stomste dat hij ooit gehoord had” en zag Gay liefst van al nog voorgoed uit de atletiek verdwijnen.

Opmerkingen die bij ex-verspringer en –spurter Carl Lewis (9 gouden olympische medailles, 8 gouden WK-medailles) in het verkeerde keelgat schoten. “Bolt heeft ergens een punt, maar regels zijn regels. En dat net een Jamaicaan daarover moet beginnen… Jamaica heeft zelf veel dopinggevallen gekend de laatste vier à vijf jaar. Bolt zou beter voor eigen stoep vegen en de problemen bij Jamaica aanpakken vooraleer naar anderen te kijken.” Lewis deed de uitspraken tijdens de Times of India Sports Awards. Dat Lewis net als Gay Amerikaan is en dat de VS en Jamaica al jaren grote concurrenten zijn op de sprintnummers zal er wellicht ook iets mee te maken gehad hebben.