World Athletics heeft deze week een vernieuwing voorgesteld die de sport attractiever moet maken. Dit keer heeft de mondiale atletiekbond zijn pijlen op het verspringen gericht. Vanuit atletenhoek kon het onthulde proefproject alvast niet op veel applaus rekenen. Er zou namelijk geëxperimenteerd worden met het invoeren van een afzetzone in plaats van een afzetbalk, waardoor er gemeten wordt vanaf het afzetpunt. Het aantal nulsprongen zou daarmee sterk teruggeschroefd worden.

Wanneer je aan een verspringer vraagt wat zijn discipline inhoudt, zal hij antwoorden dat hij – na een uitgemeten aanloop – afstoot op de balk om vanaf daar zo ver mogelijk te springen. Maar dat dreigt te veranderen. De kans bestaat dat hij in de toekomst niet meer zal afstoten vanaf de balk, maar vanuit een afstootzone.

World Athletics wil een aantal kampdisciplines attractiever en sensationeler maken. In het verspringen moet de afstootbalk er daarom mogelijk aan geloven. Dat één derde van de pogingen op het WK in Boedapest een nulsprong was, vindt de mondiale federatie maar niets. Records zullen sneller sneuvelen omdat de atleten voluit en zonder zorgen kunnen aanlopen. Er zal gemeten worden vanaf het laatste contactpunt tot de eerste afdruk in het zand. ‘Centimeters laten liggen’ zou daarmee verleden tijd worden. World Athletics CEO Jon Ridgeon verklaarde in de ‘Anything but Footy‘-podcast dat een nulsprong tijdverspilling is waardoor de kijker afhaakt en dat er meer snelheid in de competities moet komen. Daarom moeten er volgens hem ook systemen uitgedacht worden om het resultaat meteen te zien verschijnen en geen dertig seconden later.

Europees indoorkampioene Jazmin Sawyers is echter niet overtuigd van de voorgestelde evolutie. Ze sprak zich op haar sociale mediakanalen uitgebreid uit over deze vernieuwing. Allereerst maakt ze zich zorgen over de gevolgen voor de sport op amateurniveau. Daar is de hoge technologie niet aanwezig, dus zou er steeds iemand nauwkeurig moeten kijken waar de atleet heeft afgestoten. Bovendien is het een heuse uitdaging om correct te meten omdat iedereen op een andere plaats afstoot. Wanneer er een balk ligt, bestaat er geen twijfel over het startpunt, wat een correcte meting veel makkelijker maakt.

Jazmin Sawyers na haar 7m-sprong op het EKi in Istanbul (2023) – Foto: Alex Livesey/Getty Images for European Athletics

Sawyers weerlegt het argument van de atletiekbond dat deze maatregel het tempo van de wedstrijden zal verhogen. “Het opmeten zal een hogere moeilijkheidsgraad hebben”, zegt ze. “Nu moet je enkel het eindpunt meten. Met de nieuwe regel zonder afstootbalk moet je én het afstootpunt én het eindpunt meten.”

De indoorkampioene zegt ook dat een essentieel deel van het verspringen hiermee verloren gaat. Professionele verspringers trainen jaren om hun aanloop te perfectioneren en zo net voor de grens van de nulsprongen te blijven. Een argument waar heel veel collega’s haar in bijstaan. “Is het 1 april? Deze nieuwe regel zou een extra skill wegnemen uit het verspringen”, pende Carl Lewis neer op X. De viervoudige olympische kampioen in de verspringbak maakte nog een grappende vergelijking met het basketbal. “Zullen we anders de basketbalring groter maken om ook daar het aantal missers terug te schroeven?” Regerend olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou en wereldkampioene Ivana Vuleta spraken dezelfde klare taal. Zij moeten evenmin weten van de jump zone.

De verandering ligt echter nog niet vast. De atletiekbond is van plan de komende twee jaar te spenderen aan het uitwerken van het idee en het te testen met zeer goede atleten. Als het resultaat van die testen een negatieve evaluatie is, dan zal het grote publiek er zelfs nooit iets van merken.

Wordt vervolgd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in