Op de tweede dag van de grote bijeenkomst van de IAAF in Peking, is het WK atletiek van 2021 toegewezen aan Eugene in de Verenigde Staten. Nadat midden november het WK van 2019 niet aan Eugene maar aan Doha in Qatar werd toegewezen, bundelden zowel de Amerikaanse atletiekfederatie, het Amerikaans Olympisch Comité, de staat Oregon en televisiezender NBC de krachten om een nieuwe kandidatuur op poten te zetten.

Het WK in 2021 werd het doel. De unieke kans om een WK in de Verenigde Staten te organiseren, met bovendien de gebundelde krachten van verscheidene organisaties waren doorslaggevend voor de IAAF om de normale procedure met meerdere kandidaturen van verschillende landen niet te laten doorgaan. De IAAF had dit al eerder gedaan met het WK in 2007, waarbij Osaka in Japan ook een soortgelijke kandidatuur kon voorleggen.

Galen Rupp voor onze camera na de Memorial Van Damme vorig jaar
Galen Rupp voor onze camera na de Memorial Van Damme vorig jaar

Het 18de WK zal dus voor het eerst doorgaan in de Verenigde Staten. Vorig jaar vonden in Hayward Field, het atletiekstadion in Eugene, al de wereldkampioenschappen voor junioren plaats. De jaarlijkse Prefontaine Classic is ondertussen uitgegroeid tot één van de sterkst bezette wedstrijden in de wereld en maakt al enkele jaren deel uit van de Diamond League, dit jaar gaat de meeting door op 29 en 30 mei. Ook de Olympische trials van volgend jaar zullen er plaatsvinden. De piste in Eugene is tevens de thuisbasis van de vermaarde universiteitsploeg de ‘Oregon Ducks’ en het befaamde ‘Oregon Project’ van Alberto Salazar, die er onder meer Mo Farah, Galen Rupp en Matt Centrowitz onder zijn hoede heeft.

“We willen de IAAF en de Amerikaanse atletiekfederatie ten zeerste bedanken. We beloven om onvergetelijke en hoogstaande kampioenschappen te houden om de sport nog een extra boost te geven zowel in de VS als in de hele wereld”, reageerde Vin Lananna, de voortrekker van de hele kandidatuur van Oregon.