Jarne Duchateau is deze week opnieuw begonnen met de opbouw voor deze winter, en daarmee het nieuwe seizoen. Toch nam de speerwerper van Olympic Brugge nog even de tijd om zich met ons een weg te banen doorheen zijn atletiekzomer. Een zomer die vooral in het teken stond van het WK voor junioren in Eugene. Een 2de WK in 2 jaar tijd drong zich aan.

Jarne DuchateauMaar laat ons beginnen bij het begin. Met een leeftijd van 17 jaar ging de overgang van scholier naar junior gepaard. Een overgang met veranderingen aan de speer. Zo werd die niet alleen langer, maar kwam er ook nog eens 100g bij. En dat mag zeker niet onderschat worden, zo weet Jarne. “Dat ik relatief even ver gooi als met de speer van vorig jaar (700g), stemde mij zeer tevreden.”

Op 29 mei was het dan zover. In het Franse Lomme wierp hij een persoonlijk record en met 73m28 kreeg hij ook de bevestiging voor deelname aan het WK. Alles stond in het teken van Eugene. Want met een dichte plaats in de ranglijsten en een grote ambitie schatte hij zijn kansen hoog in. “Op het WK zat ik in supervorm en gooide daar op de trainingen ook mijn records, maar op de wedstrijd had ik last van een grote druk die jammer genoeg resulteerde in mijn slechtste prestatie dit seizoen.” Met 61m20 in de kwalificaties zat het kampioenschap er op voor de Belgisch recordhouder bij de scholieren.

Niettegenstaande hij vorig jaar al 7de werd op het WK voor scholieren, hield hij toch de schouders recht. “Ik mocht dit jaar mee naar de andere kant van de wereld en ondanks een slechte wedstrijd heb ik mij er rot geamuseerd met een topdelegatie. Ik heb veel ervaring opgedaan en haal super veel motivatie uit mijn mindere wedstrijd om volgende keer beter te doen.”

Waar Jarne zijn pijlen het komende seizoen op richt is ook al bekend. Zo hoopt hij van de limiet te werpen voor het EK U20 in Zweden. Maar bovenal focust hij zich nu op het Belgisch record speerwerpen bij de junioren. Na het BR bij de scholieren hoopt hij zich na 2015 de nummer 1 aller tijden bij de junioren te kunnen noemen. Met een PR van 74m21 (afgelopen weekend in Frankrijk gevestigd!) en een BR van 75m50 (Thomas Smet) is dat zeker niet onmogelijk.