Ben Broeders is tevreden over wat hij in 2014 uit zijn polsstok heeft kunnen schudden. De DCLA’er maakte een goed indoorseizoen door, outdoor wist hij zich ondanks een hobbelige voorbereiding toch nog te kwalificeren voor het WK junioren. “Het EK voor beloften is de volgende stap”, stelt de KUL-student Farmacie.

Ben Broeders - Foto: Tomas Sisk
Ben Broeders – Foto: Tomas Sisk

“Het winterseizoen liep van een leien dakje”, steekt Ben van wal. “Eind maart kreeg ik evenwel klierkoorts en dat verstoorde logischerwijs de voorbereiding. Indoor lukte het mij net niet om de WK-limiet te springen, outdoor moest het dus wel gebeuren.” De 19-jarige Leuvenaar bleef niet bij de pakken zitten en wou het WK niet uit zijn hoofd zetten. Hij werd naar eigen zeggen sterker, kon daardoor zwaardere stokken gebruiken met als doel uiteraard hoger te kunnen springen. “Op de Gouden Spike in Leiden, een wedstrijd tijdens de examens nota bene, wist ik mijn WK-ticket uiteindelijk in de wacht te slepen. Ik was natuurlijk dolblij, zeker omdat de voorbereiding niet liep zoals verwacht. Omdat ik niet genoeg stabiliteit en evenwicht in mijn bekken had kreeg zowel in de winter, in Pasen als in juni dezelfde blessure te verteren. Dat maakte het er niet gemakkelijker op!” Op het WK over de plas, in het Amerikaanse Eugene, moest het uiteindelijk gebeuren. Broeders strandde in de kwalificaties, toch tovert het nog altijd een glimlach op zijn gezicht. “Ondanks de veel mindere voorbereiding zijn we er toch geraakt, heb ik internationale ervaring kunnen opdoen en kon ik ook genieten van het toernooi. Ik baalde natuurlijk wel dat ik niet tot in de finale kon doorstoten, maar het is nu eenmaal zo, up to the next one!” Ben Broeders ziet het EK voor beloften komende zomer in Tallinn als volgende stap in zijn atletiekcarrière. “De limieten zijn nog niet vastgelegd, maar voor Tampère lag het minimum op 5m25, dat moet haalbaar zijn.”