Louise Carton won in Mol nog haar eerste Crosscupzege bij de seniors. Drie weken later, in Roeselare, moest de ACME-atlete zich tevreden stellen met een derde Belgische stek. Toch ging ze vlot aan de haal met het enige EK-ticket bij de beloften.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

“Het ging heel hard in het begin”, vertelt Carton. “Ik ben bewust gelost, maar zat bijgevolg geïsoleerd. Ik kon verder in de wedstrijd niet echt een vuist maken, maar had daardoor wel nog een goede laatste ronde. Ik bevestig hier wel mijn vorm van Mol.” Carton liep als vierde en derde binnen op zo’n 40 seconden van winnares Almensh Belete. 

Louise Carton is nog maar eerstejaarssenior en ging daardoor aan de haal met het enige beloftenticket. Imana Truyers, tweede belofte, wist ze een volle minuut achter te houden. Naar haar ambities op het EK is Carton voorzichtig. “Mijn trainer spreekt van top-15”, zegt ze. “Ik ben uiteindelijk nog maar eerstejaars, maar als ik verder goed kan toeleven naar dat EK dan moet top-20 er zeker inzitten. Het wordt afwachten.”

Studies kiné

“Na het EK werk ik normaal de volledige Crosscup af”, doet Carton verder uit de doeken. “Het wordt wel nog wat afwachten hoe het zal verlopen met mijn examens in januari”, aldus de studente kiné. “Ik heb vier zware examens, waarvan ik mogelijks eentje uitstel. Als studente in Leuven ben ik wel goed begeleid om mijn studies met mijn trainingen te combineren.”

Carton maakte afgelopen tussenseizoen de overstap van het Oostendse HCO naar het Maldegemse ACME. “In Oostende trainde ik meestal alleen”, legt ze uit. “Met mijn aansluiting bij AC Meetjesland vond ik een club waar ik vooral in het weekend vaak kan aansluiten bij een goede trainingsgroep. Dat maakt me alleen maar sterker.”