Eén van de grote verrassingen op de Crosscup in Schiervelde werd Stijn Garain, die met een bronzen medaille naar huis mocht op de lange cross. De atleet van Pajottenland won in 2012 nog een Crosscupmanche, maar sindsdien bleef het door aanslepende pech en blessures eerder stil op het front-Garain. Een plotse wederopstanding in Schiervelde was zelfs door een kenner amper te voorspellen. Toch blijft een EK-selectie eerder onzeker.

Garain verbleef van in de openingsfase attent voorin het pakketje favorieten op de tweede individuele manche van de Crosscup. Naar het slot toe dong hij zelfs mee naar winst. In de laatste meters moest Garain, aangesloten bij ACP, alsnog zijn meerdere erkennen in snellere beloften Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli. Een kleine slipper in de slotfase zat daar mogelijks voor iets tussen, al wil Garain dat niet als excuus gebruiken. “Ook zonder die slipper was het bij een derde stek gebleven”, blijft hij bescheiden. “Die mannen zijn dubbel zo snel als mij op het einde.”

EK-selectie…?

Naar een verklaring voor zijn verrassend sterke prestatie mioest Garain niet lang zoeken. “Ik had vandaag duidelijk kracht in de benen. Het was ook zo uitgerekend met mijn trainer. We wisten dat we hier naartoe leefden en dat pakte goed uit.” Met zijn derde stek maakt Garain mogelijks aanspraak op een selectie voor het EK in Samokov, al is het daarvoor nog afwachten op de beslissing van de selectiecommissie. In principe worden immers de eerste twee seniors geselecteerd. Met twee beloften vóór Garain, waarvan Hannes overigens individueel niet wenst deel te nemen, is het eerder onduidelijk wat de atletiekbond uiteindelijk zal beslissen. “Ik wil ook niet hopen op de selectie van een nationale ploeg. Ik ga daar voorlopig geen uitspraken over doen, want ik ben in het verleden al teleurgesteld geweest op die manier”, blijft Garain, ondanks een uitmuntende prestatie in Roeselare, voorzichtig.

De beslissing van de selectiecommissie valt normaal vandaag (maandag). Het EK in het Bulgaarse Samokov gaat door op 14 december.