Gisteren vond in Tilburg de Warandeloop plaats. Deze wedstrijd gold opnieuw als EK-selectiecross voor de Nederlanders. Vandaag maakte de Atletiekunie bekend wie effectief naar Samokov mag afreizen. Slechts 7 atleten kregen het goede nieuws te horen.

De grootste afwezige in de Nederlandse selectie voor het EK veldlopen lijkt Dennis Licht. De 30-jarige poulain van Honoré Hoedt trok op overtuigende wijze het lint naar zich toe op de Lotto CrossCup-manche in Mol. Gisteren eindigde hij in Tilburg als 9de en niet onbelangrijk, als tweede Nederlander. Khalid Choukoud, die met bravoure naar de overwinning liep, finishte dan wel 50 seconden voor hem, Choukoud mag absoluut tot de medaillekandidaten gerekend worden voor het komende EK. Licht moest op Abdelhadi El Hachimi en Pieter-Jan Hannes, respectievelijk slechts 8 en 10 seconden toevoegen. Vorig jaar werden er 11 Nederlandse (en 14 Belgische) atleten geselecteerd. Het grote verschil dit jaar is dat er maar 1 ploeg wordt uitgezonden, namelijk bij de junioren heren (met Manuel De Backer die ook bij ESAK is aangesloten), en dat er bij de junioren vrouwen en de beloften heren zowaar niemand het land vertegenwoordigt. Sifan Hassan en Khalid Choukoud zijn de aanvoerders van het team, hoewel Hassan nog sterk twijfelt aan EK-deelname. Ze richt immers volledig het vizier op het WK komend outdoorseizoen in Peking en ook het EK indoor staat al op haar planning.

De Nederlandse EK-selectie:
Senioren mannen:
Khalid Choukoud (28 jaar, Haag Atletiek)

Junioren mannen:
Manuel de Backer (18, THOR Roosendaal – Belgische club: ESAK)
Stan Niesten (18, DEM Beverwijk)
Bart van Nunen (19, AV Passaat Papendrecht)
Noah Schutte (19, Leiden Atletiek)

Senioren vrouwen:
Sifan Hassan (21, Eindhoven Atletiek)

Beloften vrouwen (onder 23 jaar):
Maureen Koster (22, Phanos Amsterdam)