Ad Roskam, de Technisch Directeur van de Atletiekunie, heeft vandaag het Nederlands team voor het EK cross vrijgegeven. Onze noorderburen zullen op zondag 13 december in het Zuid-Franse Hyères door maar liefst veertien atleten vertegenwoordigd worden.

Vorig jaar telde de Nederlandse selectie zeven namen. Sifan Hassan, Khalid Choukoud en Maureen Koster (U23) waren toen de blikvangers, in hun schaduw werd er ook nog een vierkoppig juniorenteam geselecteerd bestaande uit Manuel De Backer, Noah Schutte, Stan Niesten en Bart Van Nunen. Uiteindelijk zag Hassan een aantal weken voor het EK cross nog af van haar deelname, naar eigen zeggen omdat ze wou focussen op trainen en rusten.

Blikvangers dit jaar zijn opnieuw Sifan Hassan en Khalid Choukoud. Ook Maureen Koster is er opnieuw bij, zij mag na haar vijfde plek van vorig jaar bij de beloften -in tegenstelling tot Louise Carton- dit jaar niet meer aantreden in deze categorie en zal bijgevolg Hassan vergezellen bij de senioren. Opmerkelijk bij de senioren is dat er zowel bij de vrouwen als bij de mannen een volledig team werd geselecteerd. Bij de vrouwen gaat het dus om Hassan en Koster samen met Andrea Deelstra en Ruth van der Meijden. Bij de senioren heren kunnen de Nederlandse supporters rekenen op een vijfkoppig team. Khalid Choukoud kan hier enigszins als aanvoerder worden beschouwd van een team met ook nog Jurjen Polderman, Gert-Jan Wassink, Roy Hoornweg en Michel Butter. Opvallend hierbij is het feit dat zowel als Butter als Choukoud vijf weken geleden nog volop bezig waren met de marathon en dus op korte tijd voldoende wisten te recupereren om een EK-ticket te bemachtigen.

Bij de beloften krijgen we geen Nederlandse ploegen aan de start, maar met de Europese beloftekampioene op de 10.000m Jip Vastenburg, Bart van Nunen en Richard Douma kunnen onze noorderburen ook daar rekenen op enkele sterkhouders. Van Nunen zal overigens komend weekend ook aan de slag zijn in Roeselare, interessant wat dat zal geven tussen al dat potentieel Belgisch EK-geweld. Bij de junioren ten slotte geen ploeg dit jaar, maar enkelingen: Veerle Bakker en Stan Niesten.

Volledige Nederlandse EK-selectie

Vrouwen

Sifan Hassan

Maureen Koster

Andrea Deelstra

Ruth van der Meijden

Beloften vrouwen 

Jip Vastenburg

Junioren vrouwen

Veerle Bakker

Mannen

Khalid Choukoud

Jurjen Polderman

Gert Jan Wassink

Roy Hoornweg

Michel Butter

Beloften heren

Bart van Nunen

Richard Douma

Junioren mannen

Stan Niesten