Foto: Peter Wagemans
Foto: Peter Wagemans

Hoewel heel wat land- en streekgenoten opteerden voor marathons in Berlijn of Amsterdam, was Stijn Fincioen één van de weinigen die trouw bleef aan de 42,195km van Eindhoven. Geen Benelux-kampioenschap zoals voorgaande jaren en dus werd het een relatief eenzame en moeizame marathon voor de Varsenarenaar. Toch klokte Fincioen zijn derde chrono ooit.

Abdelhadi El Hachimi koos voor zijn najaarsmarathon voor Berlijn, Florent Caelen werkte zijn marathon af in Brussel en onder andere Willem Van Schuerbeeck en Jesse Stroobants kozen voor Amsterdam van volgend weekend. Stijn Fincioen, aan zijn zevende Eindhovense 42km toe, bleef wel trouw aan de Lage Landenmarathon. “Ik wist dat veel Belgen zouden wegblijven, maar hoopte op een mooie strijd achter de Afrikaanse toppers. In Eindhoven vond immers ook het WK voor militairen plaats. Het bleef echter afwachten hoe die wedstrijd in de wedstrijd zou verlopen.”

Fincioen, met een besttijd van 2u17’56, koos kort na de start meteen voor zijn eigen tempo en belandde zo tussen de kop van de race en een horde militairen. Een drietal Poolse atleten moest hij wel laten gaan, maar mende al vroeg in de wedstrijd een grote groep, die vooral hun pijlen gericht hadden op de ereplaatsen in dat WK. “Ik voelde me de sterkste van de groep en deed daarom ook veel kopwerk”, verhaalt Fincioen. “Tussen kilometer 20 en 25 had ik het even lastig toen verschillende tempoversnellingen geplaatst werden om de groep uit elkaar te trekken. Ik hield echter stand en wist vooral mijn laatste wedstrijddeel nog goed tempo te houden.”

Varsenarenaar Fincioen liep uiteindelijk binnen als twaalfde en vierde Europeaan in 2u19’29, zijn derde chrono ooit. Enkel drie Poolse en een Franse militair bleven hem voor. “Met een tijd onder de 2u20 mag je altijd tevreden zijn”, klonk Fincioen na aankomst. “In deze wedstrijd zat er niet meer in, maar ik bewijs toch opnieuw sterk te staan. Vooral in het tactische gewoel van het WK voor militairen stond ik mijn mannetje. Een echte kampioenschapsloper hé?”