Morgen staat een groot deel van de Duitse hoofdstad Berlijn in teken van de jaarlijkse marathon. Maar liefst 41.224 lopers trekken morgen hun loopschoenen aan, waaronder ook een reeks Belgische en internationale toppers.

Het zomerseizoen ligt zo goed als achter ons. Wanneer de meeste atleten inmiddels aan het genieten zijn van welverdiende rust, moet het moment suprême voor de marathonlopers nog komen. Morgen is het voor heel wat specialisten van de 42,195 km al zover, tijd om nog één keer er alles uit te persen. Langs internationale zijde wordt het uitkijken naar de Kenianen Eliud Kipchoge, Emmanuel Mutai en Geoffrey Mutai. Het is vooral Kipchoge waar de laatste dagen veel over gezegd en geschreven is. Hij lijkt na een goede voorbereiding in staat om het wereldrecord aan te vallen. Die besttijd van 2’02″57 werd vorig jaar door Dennis Kimetto op de tabellen gezet, eveneens op het supersnelle parcours in Berlijn. Kipchoge zou halfweg willen doorkomen op 61:30 om dan, net als Kimetto vorig jaar, in de tweede wedstrijdhelft het tempo nog iets op te schroeven.

Veerle Dejaeghere - Foto: Tomas Sisk
Veerle Dejaeghere – Foto: Tomas Sisk

Naast al dat buitenlands geweld mogen we zeker en vast ook onze landgenoten niet uit het oog verliezen. Bij de vrouwen maakt Manuela Soccol haar debuut, maar ook Veerle Dejaeghere waagt zich voor het eerst aan de marathonafstand. De inmiddels 42-jarige West-Vlaamse maakte drie weken terug in Tilburg nog indruk op de 10 kilometer. Met 32’27 bleef ze niet alleen bijna een minuut onder haar record, ze wist hiermee ook een knappe vijfde plaats te behalen in een sterk deelnemersveld. Uiteraard wordt het ook voor haar iets volledig anders, maar toch willen we u de olympische limiet niet onthouden: 2u42:00. Enkel Hanna Vandenbussche (2u40:15), die nota bene traint onder de vleugels van Dejaeghere, heeft al voldaan aan dat olympisch minimum. Bij de mannen liggen de zaken enigszins anders. Reeds meerdere Belgen doken al onder het minimum (2u17:00) op de marathon, maar slechts drie Belgen per categorie mogen ons land verdedigen volgende zomer in Rio de Janeiro. Voorlopig zijn dat Koen Naert (2u13:39), Abdelhadi El Hachimi (2u13:46) en Willem Van Schuerbeeck (2u15:19). Met 2u16:08 wist ook Florent Caelen in Antwerpen al onder de limiet te duiken, maar hij staat momenteel dus al vierde gerangschikt. De marathon in Berlijn kan morgen echter voor enkele verschuivingen zorgen. Zo voelt Willem Van Schuerbeeck zich klaar om zijn PR (2u13:55) aan te scherpen, maar ook Koen Naert en Florent Caelen gaan voor een snelle chrono. Naert heeft er een prima voorbereiding opzitten aan de Mammoth Lakes in Californië, maar ook Caelen zocht met Iten in Kenia hogere oorden op. Naast deze drie Belgen wil ook Stijn Fincioen opnieuw een goede marathon afwerken, hij mikt op een eindtijd rond 2u16.

Wie de marathon van Berlijn zondag live wil volgen, kan daarvoor vanaf 8u45 terecht op de ARD. Ook online zou de marathon te volgen moeten zijn, hiervoor kan u hier terecht.