Hanna Vandenbussche en Gerd Devos hebben zich vandaag tot Belgisch kampioen gekroond op de marathon. Vandenbussche evenaarde haar persoonlijk record terwijl Dennis Laerte de tijd liet stoppen na een sterke 2u16:29. Laerte had zich niet ingeschreven voor het BK, maar kwam wel als eerste Belg over de finish.

Bij de vrouwen verschenen Hanna Vandenbussche en Karen Van Proeyen aan de start. Vandenbussche had er duidelijk een goede stage opzitten in Dijon. Met 2u37:28 loopt ze exact dezelfde tijd als in Londen, toen ze daar een nieuwe besttijd neerzette. Daarbovenop steekt ze er ook nog de Belgische titel mee op zak. Van Proeyen moest niet veel onderdoen. Ze dook met haar tijd van 2u39:54 voor het eerst onder de 2u40 en beet zo een hele hap van haar persoonlijke beste (2u42:13). De derde plaats was weggelegd voor Eva Galle met een chrono van 2u48:21.

Dennis Laerte – Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen ging het er iets steviger aan toe in een zoektocht naar de opvolger van Stijn De Vulder. Dennis Laerte bleek al snel de beste Belg te zijn, maar hij kwam niet in aanmerking voor de nationale titel. Dat komt omdat Laerte zijn pijlen gericht had op de marathon van Berlijn die twee weken geleden werd gelopen. Door ziekte kon hij de race daar niet afwerken waardoor hij toch in Eindhoven aan de start verscheen. De inschrijvingen voor het BK waren op dat moment al afgelopen. Hij liep in Nederland wel naar een stevige 2u16:29, beter dan zijn besttijd van 2u18:04.

Kristof Nackaerts en Gerd Devos waren goed aan elkaar gewaagd. Het was uiteindelijk Devos die aan het langste eind trok met een eindtijd van 2u22:04. Een mooie tweede plaats was weggelegd voor Nackaerts met 2u23:51. Bart Verschoren mocht het podium met een bronzen medaille vervolledigen. De overwinning op de Marathon van Eindhoven ging met 2u06:13 naar de 22-jarige Keniaan Festus Talam.

De uitslagen van het BK marathon kan u hier bekijken.