Chloé Herbiet is de volgende landgenoot die zich laat verleiden door de mythische 42.195 km. Hoewel de lokroep pas een half jaar geleden voor het eerst klonk, staat de amper 24-jarige atlete deze zondag al voor haar marathondebuut. In Eindhoven start Herbiet zonder specifieke doelen. De olympische limiet van 2u26:30 vormt dan ook geen mikpunt, hoewel Herbiet er in Parijs graag bij wil zijn.

Vorige winter leerden we Chloé Herbiet kennen als één van de revelaties in het veld. In de CrossCup was Herbiet quasi elke manche voorin terug te vinden. Op het BK en in het CrossCup-klassement moest ze enkel de duimen leggen voor Lisa Rooms. Diezelfde Rooms was haar afgelopen zomer overigens ook als enige te snel af op het BK 5.000m op de piste.

Hoewel de pulil van Thomas Vandormael afgelopen zomer nog regelmatig over de atletiekpiste walste – en op alle afstanden tussen de 1500m en 10.000m haar PR aanscherpte – was achter de schermen een overstap naar de marathon in de maak. Haar 1u12:59 op haar eerste halve marathon was het startschot. “De overstap naar de marathon is vrij plotseling gemaakt”, gaf Herbiet toe. “Aan het einde van het veldloopseizoen liep ik in Lille een halve marathon. Ik merkte dat veel Franse atleten na afloop aan Parijs 2024 begonnen te denken. Mijn nieuwsgierigheid werd daardoor ook geprikkeld om zelf uit te zoeken wat ik op de marathon kan bereiken.”

Het podium van het BK veldlopen in 2023 – Foto: Peter Wagemans

Tien weken voorbereiding

Het specifieke marathonwerk vatte Herbiet pas tien weken geleden aan. Geen al te lange voorbereiding, dat beseft Herbiet ook. Gelukkig verliep alles naar wens. “Begin augustus zette ik het pisteseizoen stop en begon ik aan mijn marathonvoorbereiding. Ik trok vier weken naar Font-Romeu waar we geleidelijk aan de kilometers optrokken. Ondanks de extra belasting ben ik die periode blessurevrij doorgekomen”, reageerde de WACO-atlete opgelucht.

World ranking

Hoewel dit marathonproject werd afgetrapt met de Olympische Spelen in het achterhoofd, is één ding zeker: Parijs is nog ver. Herbiet aast dit weekend dan ook niet specifiek op de olympische limiet. Ze wil vooral heelhuids de finish halen. “De marathon is voor mij nog onbekend terrein. Alles is nieuw en ik weet niet wat ik kan verwachten. Als ik zondag aankom en zonder spijsverteringsproblemen door de bevoorradingsposten kom, heb ik mijn doel gehaald. Natuurlijk zal ik ook streven naar een goede prestatie. Mijn PR op de halve marathon in Kopenhagen van vorige maand heeft zeker vertrouwen gegeven. Het bevestigde dat mijn voorbereiding kort, maar goed was. Toch denk ik echt niet aan de olympische limiet. Dat zou ambitieus zijn gezien mijn korte voorbereiding”, klinkt het voorzichtig.

Foto: Jolien De Bock

Met 2u26:50 staat de limiet dan ook scherp. In het verleden doken enkel Marleen Renders en Hanne Verbruggen nog maar onder deze chrono. De Naamse marathondebutante zet bijgevolg volop in op het rankingssysteem. “Mijn coach en ikzelf zien mij vooral via de world ranking op de Olympische Spelen geraken. Ik hoop zondag zoveel mogelijk punten te verzamelen om op te klimmen op de lijst.”

EK veldlopen

What’s next? Herbiet heeft er voorlopig nog geen antwoord op. Het EK veldlopen in eigen land is moeilijk te weerstaan waardoor een tijdelijke overstap naar het veld niet ondenkbaar is. “De rest van mijn planning hangt volledig af van mijn prestatie in Eindhoven. Op dit moment overweeg ik zeker een deelname aan de CrossCup. Het zou ook een eer zijn om voor een vertrouwd publiek te lopen tijdens het EK in Brussel”, aldus Herbiet. Op concrete plannen wordt het dus wachten tot na zondag.