De Ethiopiër Tilahun Regassa heeft de marathon van Eindhoven gewonnen. Regassa finishte in 2:06:21 en bleef daarmee de Kenianen Maiyo en Lagat voor, die respectievelijk 2:06:47 en 2:07:11 lieten noteren. Eerste Belg was Stijn Fincioen in een tijd van 2:19:30. Stijn was vertrokken aan een schema om 2:16 te lopen. Halfweg lag hij goed op schema met 1:08:29, maar door het ongunstige wedstrijdverloop moest Stijn enkele minuten prijs moest geven. Tweede Belg werd Dennis Laerte in 2:21:36, daarmee werden ze respectievelijk 12de en 18de. Bij de vrouwen zegevierde de Poolse Iwona Lewandowska met 2:28:33.

De organisatie had deze week laten uitschijnen dat er een wereldtijd mogelijk was, mits de omstandigheden goed waren. De omstandigheden waren goed , maar het tempo van de lopers was niet genoeg aanwezig. De kopgroep startte te traag en liep zeer onregelmatig waardoor snel duidelijk werd dat een tijd van 2:04 te hoog gegrepen zou zijn.

De winnaar Regassa was uiteindelijk zeer tevreden aangezien hij sukkelde met een kleine blessure. Hij vond het parcours ook behoorlijk zwaar. De inrichter van de marathon van Eindhoven, Peer Pulles, was ietwat teleurgesteld met de eindtijd maar hij besefte ook dat voor een tijd van 2:04 alles moet meezitten. Dat was vandaag niet het geval door het trage aanvangstempo.

Stijn Fincioen werd vijfde Europeaan na drie Polen en een Fransman en bijgevolg eerste van de Benelux. Stijn reageerde na de wedstrijd het volgende: “Ik heb veel op kop moeten sleuren van een grote groep die bijna allemaal meeliepen voor  het WK militairen en daarom eerder tactisch liepen. Moeilijk periode tussen 20- 25km gehad maar erna doorgekomen en duidelijk als beste van die groep eruit gekomen.”

De man die debuteerde op de marathon in Eindhoven en alle aandacht naar zich toe trok deze week was Leonard Komon. De Keniaanse wereldrecordhouder op de 10 en 15km op de weg moest de kopgroep iets na halfkoers laten gaan en zou daarna nog flink terugzakken. Hij finishte uiteindelijk in 2:14:25, daarmee werd hij zesde. Na de wedstrijd reageerde Komon dat het vet van al na 25 km van de soep was en dat hij niet meer kon doorduwen.

De volledige uitslagen van de marathon van Eindhoven vindt u hier.