Lotte Scheldeman slaagde er tijdens de reeksen nog net in zich te kwalificeren voor de finale. Een plek in de top 8 was hierdoor al verzekerd maar mits een goede tactische reeks zat er misschien net dat tikkeltje meer in. Scheldeman leek toch behoorlijk nerveus bij de voorstelling maar er kon toch een kushandje naar de camera van af. De favoriete was de Duitse Kalis aangezien zij als enige in de reeksen onder de 2:06 kon blijven. Verder waren Bissah en Negheri van respectievelijk Ghana en Ethiopië schaduwfavorieten.

De start was net zoals in de reeksen snel. Negheri legde er duchtig de pees op en dat was te merken. Alle atletes liepen op één lint en helemaal achteraan was Scheldeman te vinden. De doorkomst aan de 400m (1:01.09) was ongeveer even snel als tijdens de reeksen en Scheldeman bleef er goed aanhangen. Negheri en Bissah namen de Duitse Kalis mee in hun spoor, de medailles leken alvast verdeeld. Voor de overige ereplaatsen was alles nog mogelijk. Net voor de doorkomst aan de 600m ging Scheldeman binnendoor voorbij de Japanse Takahashi. Even verder rolde ze opnieuw langs binnen de Russiche Alekseeva op. De Ierse Shanahan moest er ook aan, deze keer langs buiten. Wat overigens een mooie slalom opleverde. De Italiaanse Bello had al  een te grote bonus opgebouwd waardoor een 5de plaats het verdict was. De 2:07.83 was dan weer een hele mooie chrono voor een finale. Ze kwam daarmee heel dicht in de buurt van haar PR van 2:07.56 gelopen op het provinciaal kampioenschap van Limburg.

De overwinning ging onverwacht naar de Ghanese Bissah in een zeer sterke 2:04.90. De Duitse topfavoriete Kalis leek lange tijd op weg naar zilver maar de Ethiopische Negheri verschalkte haar nog net voor de meet. Een zeer knappe 5de plaats én als 3de Europese atlete met een sterke tijd opent zeker perspectieven naar de toekomst toe. Hieronder de volledige uitslag van de finale.

1 2:04.90 PB
2 2:06.01 PB
3 2:06.03
4 2:06.31 PB
5 2:07.83
6 2:08.29 PB
7 2:09.21 SB
8 2:09.96