De Keniaanse atletiekbond heeft bekendgemaakt dat het acht van zijn atleten verboden heeft om deel te nemen aan de eerstvolgende Diamond League wedstrijden omwille van slechte conditie. Dat vreemde nieuws werd bekendgemaakt door de voorzitter van de Keniaanse bond, Isaiah Kiplagat.

Volgens The Daily Nation zouden wereldkampioenen Asbel Kiprop, Eunice Sum en Milcah Chemos, net als Lydia Chepkurui (zilver op het WK 3000m steeple), Purity Kirui, Alfred Kipketer, Collins Cheboi en James Magut gebannen worden van deelname aan het grootste atletiekcriterium ter wereld.

“Daarenboven gaan we aan de respectievelijke managers uitleg vragen waarom de atleten minder in vorm zijn”, aldus Kiplagat. “We willen hen niet tegenwerken, integendeel, we willen ze juist helpen. Het huidige vormpeil van enkele atleten is op dit moment echt dramatisch slecht. Het werd tijd om in te grijpen.” De Keniaanse bond wil echter vooral vermijden dat de atleten zich opbranden met de Commonwealth Games in het vooruitzicht. De Keniaanse trials daarvoor staan zaterdag op de agenda.

De Keniaanse atleten mogen – althans voorlopig – niet deelnemen aan de Diamond Leagues van Rome (5 juni) en Oslo (11 juni). Asbel Kiprop maakte al bekend dat hij alsnog start in Rome.