De internationale atletiekfederatie heeft naar aanleiding van het rapport van het WADA een straf opgelegd aan Rusland. Die kwam er na een crisisvergadering vrijdagavond. De Russische atleten mogen niet meer deelnemen aan internationale competities tot de IAAF de schorsing opheft. Wanneer dat gebeurt, zal afhangen van de ingrepen die Rusland moet uitvoeren.

De eisen van het WADA zijn ingewilligd, de Russische atletiekfederatie wordt geschorst en moeten een grote schoonmaak houden wat betreft hun dopingbeleid. Rusland krijgt vier maanden de tijd om schoon schip te houden, maar krijgt ondertussen wel één van de zwaarste straffen die er bestaat. De Olympische Spelen in Rio dreigen zo in het water te vallen voor Rusland.

De gevolgen van die schorsing brengen ook nog andere zaken met zich mee. Zo mogen ze in 2016 niet meer het WK snelwandelen en het WK voor junioren organiseren. De Russische atleten mogen in hun eigen land wel nog presteren.

Nationaal antidopingagentschap voor Kenia

Nadat de IAAF de beslissing heeft genomen om Rusland te schorsen, heeft Kenia meteen werk gemaakt van een nationaal antidopingagentschap. Er dreigde immers een schorsing van vier jaar voor de Keniaanse atleten, wegens een falend antidopingbeleid. Als Kenia niet vlug het dopingprobleem ging aanpakken, mochten hun atleten niet meer aantreden in internationale wedstrijden. Bij deze is er schot in de zaak gekomen met de oprichting van een nationaal antidopingcomité. Die hadden ze in Kenia tot dusver nog niet.