De Canadees James Nielsen heeft een opvallend nieuw wereldrecord gevestigd. Nielsen was afgelopen weekend goed voor de eerste sub-5′ beer mile ter wereld en komt daarmee bovenaan de ranglijsten op de website Beermile.com.

De beer mile is een ludieke uitdaging voor de geoefende loper, maar vooral ook drinker. In de beer mile moet je als loper voor elke 400 meter (viermaal in totaal dus) een biertje drinken. Het bier moet een alcoholpercentage van tenminste 5% hebben en de loper moet stilstaan terwijl hij het consumeert. Over je nek gaan is verboden.

Het vorige record stond op 5’09″00 en stond op naam van de Canadees Jim Finlayson. Nielsen deed een flinke hap van het oude record en was meteen ook de eerste man ooit om onder de 5′ te duiken. Met splittijden van 63″-68″-67″-63″ deed Nielsen er uiteindelijk amper 4’57 over. Hij dronk nooit langer dan 12″ over een biertje.

Dat je voor de beer mile ook over een stevige loopconditie moet beschikken is duidelijk. Nielsen was een succesvol atleet op de 5000m in zijn studentenjaren en won onder andere ook de Eugene marathon. Op de marathon van New York wist hij 50e te worden.