Vorige zomer kwam Thomas Smet met 78m62 weer op het niveau van 2009, het jaar dat hij het belofterecord op 79m14 vastlegde. Toch speelde hij z’n profstatuut bij Atletiek Vlaanderen kwijt. Tussen zijn verblijf in Finland en z’n stage in Portugal namen we even poolshoogte hoe hij de toekomst tegemoet ziet.

Thomas Smet - Foto: Jasper Jacobs
Thomas Smet – Foto: Jasper Jacobs

Dag Thomas, hoe verliepen de wintertrainingen?

“De voorbije winter en bijhorende wintertrainingen verliepen goed, een enkelblessure verstoorde de planning even, maar dat is nu gelukkig onder controle!”

Je trekt al enkele jaren in de winter naar Finland om te trainen, wat is het grote voordeel daaraan?

“Het grote voordeel van in Finland te kunnen trainen is zeker en vast de know how van de verschillende topcoaches wat dan weer vasthangt met samen kunnen trainen met topatleten in toch wel bijna ideale omstandigheden.De infrastructuur daar is echt ongelooflijk,  van videoscreening tijdens gewichthefsessies tot de speer aanloop met zowel mondo als tartan tot ingebouwde tijdmeting zodat je zelf niet hoeft te timen enzoverder! De voorbije jaren heb ik vooral kunnen samen trainen met Tero Pitkämäki en Teemu Wirkkala, geen kleine vissen…”

Wat zijn je verwachtingen voor het komende zomerseizoen?

“Ik hoop deze zomer vooral blessurevrij te blijven en natuurlijk houden we het EK in het achterhoofd, maar ik wil vooral terug mooie worpen laten opmeten!”

Welke tips zou je meegeven aan beginnende speerwerpers?

“Het beste advies dat ik kan geven is: steel met je ogen, je kan van iedereen wel iets bijleren! Dat wil niet zeggen dat je een stijl moet gaan kopiëren, maak je eigen stijl met verschillende stukjes! Maak connecties, durf te praten met andere speerwerpers, wie weet beland je dan ook wel eens in Finland ;-).”

Je speelde je contract bij Atletiek Vlaanderen kwijt, hoe moeilijk was het om dat verlies op te vangen?

“Mijn contractverlies was terecht, ik voldeed niet aan de voor mij opgelegde vereisten. Echter was dat jaar voor mij een jaar waar veel veranderingen aan het gebeuren waren en ik had geen aanspreekpunt om dit toe te lichten, dus de communicatie bij Atletiek Vlaanderen liet toch wat te wensen over. Anderzijds ben ik zeer dankbaar dat ik de kans heb gekregen om die jaren profatleet te kunnen zijn!”

Heb je getwijfeld om door te gaan op dit niveau?

“Echt getwijfeld heb ik niet, omdat ik wist dat ik nog wel wat moois kon laten zien. Dus mede door de steun van mijn ouders en de uitstekende financiële planningen van mijn moeder ben ik tot op heden nog verder aan het gaan. Ook de steun van andere sponsors zoals AA Drink was zeker een hulpmiddel.”

zomerkriebels14

Klaar voor het zomerseizoen? Atletieknieuws alvast wel!

Maar zijn ook onze Belgische atleten klaar voor een EK-jaar? Volg het via onze “ZOMERKRIEBELS”