Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld om het gebruik van stimulerende middelen in de sport op te sporen. Ze beweren dat de test tot 1000 keer zo gevoelig is als de huidige.

De eerste testen zouden bijzonder veelbelovend zijn. Verschillende stimulantia en steroiden zouden, zelfs in hele lage concentraties, kunnen opgespoord worden. De nieuwe methode zou bovendien bijzonder goedkoop zijn en kunnen werken met de huidige materialen, wat het invoeren ervan enorm zou vergemakkelijken.

“Met de nieuwe test kunnen we middelen opsporen zelfs enkele jaren na gebruik”, aldus hoofd van het onderzoeksteam, Daniel Armstrong. “Op basis van het meten van het gewicht van kleine partikels kunnen we exact bepalen waaruit die bestaan”, legt hij verder uit. “Sommige bijproducten waren tot op heden te klein om op te sporen, maar met de nieuwe methode wordt dat wel mogelijk. We zouden deeltjes kunnen opsporen in een concentratie van 1 op 1 miljard. Dat is een compleet nieuwe invalshoek in het opsporen van doping.”
In de labo-omgeving was de test alvast in staat verschillende steroiden, stimulantia, alcohol en verdovingsmiddelen op te sporen. Voor het vaststellen van gebruik van bloeddoping of groeihormoon zou de test evenwel niet werken.