Dejen Gebremeskel, Olympisch zilver op de 5000m, hoopt volgende week zijn vierde opeenvolgende zege binnen te halen op de 5000m in de straten van het Californische Carlsbad. Bernard Lagat, inmiddels 39 jaar, hoopt daar een stokje voor te steken.

“Ik besef dat ik geschiedenis kan schrijven met een vierde zege”, aldus Gebremeskel in Runner’s World. “Het is niet voor niets een speciale wegwedstrijd.” Carlsbad staat inderdaad gekend voor zijn snelle parcours, iets wat mogelijks in het voordeel kan spelen van Bernard Lagat, die op het voorbije WK indoor nog met het zilver ging lopen op de 3000m. Gebremeskel was er toen derde.

Het wordt nog maar de eerste maal dat Lagat zal deelnemen aan de prestigieuze 5000m in Carlsbad, waar maar liefst zestien wereld- en acht Amerikaanse records op de weg sneuvelden. Als de wind niet de kop opsteekt, komt het 18-jaar oude Amerikaanse wegrecord (13’24) ook dit jaar mogelijks in gevaar. “Carlsbad is echt een iconische wedstrijd”, aldus de meervoudige Amerikaanse kampioen. “Het stond al een eindje op mijn to-do-list.”

De 5000m van Carslabd gaat door op 30 maart. Ook Tariku Bekele, de jongere broer van Kenenisa, en zijn Ethiopische landgenoot Debeli Gemzu komen aan de start.