Morgen is het al zover, het WK indoor gaat dan van start. In de indoorhal te Sopot zal heel wat internationaal geweld lopen, springen of werpen de komende drie dagen. De prestaties van 5 atleten moet u – volgens ons – zeker in de gaten houden.

Shelly-Ann Fraser Pryce- Foto: Tomas Sisk
Shelly-Ann Fraser Pryce- Foto: Tomas Sisk

[highlight]Shelly-Ann Fraser-Pryce[/highlight]

Shelly-Ann Fraser- Pryce heeft nog geen wereldindoormedailles op haar palmares staan. De Jamaicaanse, die vorige zomer in Moskou nog naar goud snelde op zowel de 100, 200 als 4 x 100 meter, zal in Sopot haar eerste wereldindoortitel willen binnenrijven. Met een SB van 7″10 staat ze er alleszins niet het beste voor, want al 3 dames liepen dit seizoen sneller. Ranglijstaanvoerster is Murielle Ahoure. De Ivoriaanse liep al 7″03 dit jaar. Wie ook op de 60 m present zal tekenen is Veronica Campbell-Brown. De Jamaicaanse is nog maar net vrijgesproken van dopinggebruik en kwam dit seizoen nog niet één maal in actie. Toch wil ze maar al te graag haar wereldtitel van in 2012 te Istanbul prolongeren.

[highlight]Genzebe Dibaba[/highlight]

Genzebe Dibaba liet deze winter al meermaals van zich horen. De 23-jarige Ethiopische klokte al wereldrecordtijden op de 1500 m en 3000 m. Twee jaar geleden in Istanbul snelde ze naar het goud op de 1500 m. Dit jaar geen 1500, maar een 3000 meter. De favorietenrol wordt logischerwijs naar haar toegeschoven en het zal ook moeilijk worden om Dibaba van de mondiale titel af te houden, om niet te zeggen bijna onmogelijk. De Keniaanse Hellen Onsando Obiri komt van alle deelneemsters met haar SB van  8:29.99 immers het meest dichtbij het wereldrecord van Dibaba, 8:16.60.

Sally Pearson - Foto: Tomas Sisk
Sally Pearson – Foto: Tomas Sisk

[highlight]Sally Pearson [/highlight]

Sally Pearson heeft er een speciale voorbereiding opzitten. De Australische  werkte slechts 1 outdoor- en 1 indoormeeting af in afwachting van het WK. In haar thuisland Australië, waar het nu zomer is, knalde ze op een outdoorwedstrijd een twee weken terug naar 12″59 op de 100m horden. Een week later liep ze in Berlijn naar 7″79, een beste wereldjaartijd, en in de finale bevestigde ze haar goede vorm met 7″80.  Twee Amerikaanse dames kwamen dit seizoen wel al dichtbij want Nia Ali en Janay DeLoach Soukup lieten respectievelijk 7″80 en 7″82 als beste tijden noteren in 2014. En dan is er nog de vraag: Wat kunnen onze Eline Berings en Sara Aerts tussen dit internationaal geweld? Hopelijk veel!

[highlight]Ashton Eaton[/highlight]

Ashton Eaton mikt in 2014 op zijn eigen wereldrecord zevenkamp, indoor welteverstaan. Eaton, die dit seizoen nog geen zevenkamp afwerkte, voelt zich klaar om zich in Sopot aan een wereldrecordpoging te wagen.”Ik denk dat ik daar de vorm voor heb”, zo liet Eaton al weten. De Amerikaan werkte immers al sterke individuele proeven af met onder meer een 6″69 op de 60 m. Het wereldrecord op de zevenkamp bedraagt 6645 punten. Topfavoriet voor de wereldtitel is Eaton sowieso. Het is meer de vraag wie de andere twee medailles zullen wegkapen. Neemt Van Der Plaetsen er een mee naar huis?

[highlight]Ivan Ukhov[/highlight]

Ivan Ukhov is zeker ook een man om naar uit te kijken op komend WK. De Russische hoogspringer sprong eerder dit indoorseizoen al 2 m 40 en 2 m 41 en wipte in Praag zelfs al over 2 m 42. Om even erbij te vermelden: het wereldrecord staat op 2 m 43, gevestigd door de Cubaan Javier Sotomayor in 1989. Nooit eerder sprong iemand in één seizoen beter dan de Rus. Gaat Ukhov dat mondiaal record, dat al even op de tabellen staat, verbeteren?  Bij de vrouwen verwachten we geen verbetering van het wereldrecord van 2 m 08. Wel komt Blanka Vlasic weer in actie en in Praag ging ze al over 2m 00. Komt ze in Sopot weer helemaal terug op haar oude niveau?