Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Kenenisa Bekele is in volle voorbereiding op zijn marathondebuut. Toch verliest de meest succesvolle afstandsatleet aller tijden zijn oude liefdes niet uit het oog. Bekele blaakt van ambitie, want de Ehtiopiër hoopt in de nabije toekomst nog een poging te ondernemen om zijn wereldrecord op de 10.000m scherper te stellen.

Bekele is inmiddels 31 jaar oud en zijn meest glorierijke jaren leken al even voorbij. Het recent verleggen van de focus op de langere afstanden leek dat te bevestigen, maar in Athletics Weekly kwam Bekele met een opmerkelijke quote naar voor. “Ik geloof niet dat 31 al te oud is om nog sneller te gaan op de 10.000m“, aldus Bekele, die in april debuteert op de marathon, maar met 26″17’53 een bijzonder scherp wereldrecord op de 10 kilometer heeft staan. Die tijd dateert overigens al uit 2005, midden in Bekele’s meest succesvolle jaren. “Ik heb mijn leeftijd helemaal nog niet tegen”, klinkt hij verder. “Veel atleten worden pas een eerste keer Olympisch- of wereldkampioen op hun 34.”

Afgelopen weekend kreeg Kenenisa Bekele wel een nieuwe nederlaag te verwachten. Op de Bupa Great Crosscountry in Edinburgh kwam hij niet in aanmerking voor de dichte ereplaatsen op de korte veldloop van 4km. Hij werd “slechts” vijfde. Toch maakt Bekele, die op dit moment meer dan 200km per week traint, zich geen zorgen. “Als ik me terug hard concentreer op de 5000 of 10.000m, dan lukt het me”, aldus de meervoudig Olympisch – en wereldkampioen. “Ik wil zeker nog een officiële wereldrecordpoging ondernemen.”

Lange tijd gonsde het van de geruchten dat Bekele zou debuteren op de komende marathon van Londen. Hij zou er oog in oog komen met die andere debutant Mo Farah en verschillende wereldtoppers. Uiteindelijk koos Bekele voor de marathon van Parijs, op 6 april. “Ik koos voor de Parijse marathon omdat ik hoop dat er daar regelmatiger zal gelopen worden. Voor mijn debuut heb ik een constant tempo nodig. Dat is de enige manier om degelijk ervaring op te doen op zo’n afstand.”