Zaterdag 14 december werd een memorabele dag in de geschiedenis van de Lokerse atletiekvereniging AVLO. Te midden van het feestgedruis op de jaarlijkse kerstmarkt, waagden 12 atleten zich aan het Guinness World Record 100km op de loopband voor teams. Uiteindelijk vervolmaakte het twaalftal de afstand in 5u01’20”75, een verpulvering, want ze doken bijna 23 minuten onder het vorige record. Onverhoopt, en de feestvreugde nadien was in proportie.

Het team van 12 Lokerse wedstrijdatleten liet niets aan het toeval over. Ze hadden er reeds enkele trainingen opzitten op de hyper-professionele loopbanden van het wereldmerk Technogym en dat bleek op te leveren. Vooral de wissels (want elke atleet werkte vier keer 2000m af) moesten snel, gezwind en bij voorkeur aan recordsnelheid gebeuren. Geen sinecure, maar het twaalftal bleek goed op elkaar ingespeeld.

Een gemiddelde snelheid van 18.6km/u moest aangehouden worden om het wereldrecord, op naam van een Australisch team topatleten, te kloppen. Algauw bleek dat de AVLO-atleten, getooid in de nieuwe kleuren van hun kledijsponsor Joma, heel wat meer in hun mars hadden. Al van bij het begin tikte de snelheid van de loopband regelmatig richting de 22km/u en stelselmatig diepten de AVLO’ers hun voorsprong op de Aussies uit. Dat konden ook de vele bezoekers op de kerstmarkt van heel nabij meevolgen. Het hele gebeuren werd immers door de firma Firelight opgenomen met verschillende camera’s en gestreamd naar meerdere beeldschermen.

Rond 19u vertrok een ruim 200-koppig peloton voor hún sportieve inspanning van de dag. Een gezellig kerstverlicht rondje van 2,5km was uitgestippeld dwars door het Lokerse stadscentrum. De recreatieve atleten konden dit parcours tot 4 maal afleggen en passeerden bij elke doortocht vlakbij het wereldrecordpodium, alwaar de atleten bleven knabbelen aan hun recordtijd. Uithijgend en opwarmend bij een warme chocomelk of glühwein, werden de City Trail-joggers uiteindelijk eersterangsgetuigen van een fenomenaal slot.

Opzwepende muziek verving de kerstliederen voor de laatste 10km en onder het gedreun van de hedendaagse beats, zetten de AVLO-atleten nog een tandje bij. Het opgekomen publiek zwol aan, pers en fotografen verzamelden zich en met enkele flitsende laatste aflossingen stevende AVLO af op een forse verbetering van de beste wereldtijd. De slotatleten maakten er een erezaak van om de topsnelheid van de loopbanden, de verschroeiend snelle 25km/u, telke male uit te testen zodat uiteindelijk na amper 5u01’20”75 de 100km werden afgehaspeld. Met een gemiddelde snelheid net onder de 20km/u, werden de Australiërs op ruim 7 kilometer achterstand gezet, een onverhoopt sterk resultaat. De kerstmarkt ontplofte en samen met de talrijke supporters ging het AVLO-team feestend de nog jonge nacht in.