Een viertal Belgische junioren had het pad mogen effenen op het EK veldlopen. Voor zover er nog veel te effenen viel op het snelle parcours in Belgrado. Toen de junioren nog aan het uithijgen waren, stelden de beloften zich op aan de startlijn. Bij hen werd het aan Belgische zijde uitkijken naar Pieter-Jan Hannes, Europees 1500m-kampioen bij de beloften, en Zenobie Vangansbeke, 20ste vorig jaar op hetzelfde EK in Boedapest.

Beloften vrouwen

Zenobie Vangansbeke stond om 11.30u klaar voor haar vierde EK-veldlopen. Zij heeft op haar palmares reeds een 5e en 6e plaats staan op het EK bij de junioren. De beste Belgische prestatie bij de beloften vrouwen komt van Selien De Schrijder met een 9e plaats in 2008.

Ze nam een vlotte start en ging de eerste bocht in ronde de 15e plaats. We zagen hierbij onze noorderburen Maureen Koster en topfavoriete Sifan Hassan die zich positioneerden bij de koplopers. Na de start zakte zenobie even terug en liep ze ongeveer halfweg het pak. Groot-Brittanië was hier net als bij de junioren mooi vertegenwoordigd met 4 dames bij de top 12.

Halfweg de wedstrijd kregen we een kopgroep met de Britse Purdue, de Servische Terzic en Sifan Hassan. Maureen Koster zit samen met twee Britse meisjes in de achtervolgende groep. Zenobie zakt wat verder weg in de groep en passeert half weg op de 57e plaats. Dan als is duidelijk dat het niet haar dagje is.

Met nog 1 ronde te gaan neemt Hassan de leiding over van Purdue die al de hele wedstrijd op kop loopt. Terzic moet lossen bij deze 2. Hassan slaat iets later een definitieve kloof en is op weg naar haar eerste Europese titel. Terzic vecht echter nog terug en gaat op het eind nog voorbij de Purdue en behaalt zo een mooie zilver medaille voor het thuispubliek. We zien geen Zenobie Vangansbeke in de uitslag staan, zij is uitgestapt in de derde ronde.

Het landenklassement wordt met voorsprong gewonnen door Groot-Brittanië die met 5 dames binnen de top 8 eindigen. Rusland behaalt hier de tweede plaats en mede dankzij de titel van Hassan zien we een verrassend Nederland op de derde plaat.

Beloften mannen

De beloften vertrokken rond 12u20 voor hun 8000 meter. Met Pieter-Jan Hannes hadden we de Europees kampioen U23 van de 1500m aan de start. Hannes sprak zich vooraf eerder voorzichtig uit en had het over een 10-tal favorieten.
De eerste 2 kilometer werden op minder dan 6′ minuten afgewerkt en al van bij de start liep Hannes in de top 5. Achter hem volgde een hele grote groep van een 30-tal atleten.

Na de eerste rond leek het tempo iets te zakken en namen de Britten de kop van de wedstrijd. Op een bepaald moment liepen zij met 4 man op kop met daarachter uiteraard PJ Hannes. Nog steeds bleef alles echter heel gesloten met een 20 tal atleten in de kopgroep. Ook in deze kopgroep zat de Noor Henrik Ingebrigsten, de uitredend Europees Kampioen die vorig jaar Bouchikhi nog van het goud hield. Daar de Noor echter steeds rond de 15 positie bleef hangen was het een beetje gissen naar zijn conditie.

De kilometers vorderden en Hannes bleef heel vlot volgen en eenmaal over halfweg was hij zelfs niet meer uit de top 3 te krijgen. Met nog iets meer dan een ronde te gaan ging het tempo toch terug de hoogte in en kwam de grote groep op een lang lint en vielen er hier en daar wat gaatjes. Deze versnelling zorgde er onder andere voor dat onze vriend uit Nederland, Jesper Van der Wielen vooraan moest lossen. Hannes bleef echter wel vlot volgen en nam op iets meer dan een kilometer zelfs de kop over. Ondertussen bleven er nog maar 3 atleten over en was Hannes al bijna zeker van een podiumplaats. Op een 800-tal meter van de finish kwam de Bulgaar Tsenov nog even naast Hannes maar dat was het teken om de gas helemaal open te trekken. Op een 200-tal meter van de finish kon Pieter-Jan Hannes al beginnen te feesten en met een grote lach op het gezicht haalde hij zijn tweede Europese titel van het jaar binnen!

 

Top 10 beloften vrouwen

1 557 HASSAN, Sifan  NED 19:40
2 619 TERZIC, Amela  SRB 19:46
3 494 PURDUE, Charlotte  GBR 19:49
4 481 AVERY, Kate  GBR 19:56
5 492 PARTRIDGE, Lily  GBR 20:10
6 478 WESTPHAL, Liv  FRA 20:21
7 480 AUCKLAND, Rhona  GBR 20:25
8 502 WEIGHTMAN, Laura  GBR 20:28
9 509 HARRER, Corinna  GER 20:32
10 599 FAZLITDINOVA, Gulshat  RUS 20:37


Top 10 beloften mannen

1 HANNES, Pieter-Jan
 BEL
24:02
2 TSENOV, Mitko  BUL

24:07
3 CEROVAC, Nemanja

 SRB
24:08
4

STREBKOV, Ivan
 UKR 24:10
5 CALDWELL, Luke

 GBR

24:13
6 GRØNNEVIG, Ørjan

 NOR
24:15
7 HAWKINS, Callum

 GBR

24:18
8

FONTANA, Michele
 ITA

24:19
9

ROBINSON, Paul
 IRL

24:22
10 INGEBRIGTSEN, Henrik  NOR

24:23

 

Alle uitslagen uit Belgrado bekijkt u hier.