Op de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen we minder atleten verwachten. Volgens de Olympische nieuwssite Inside The Games wordt er een maximum van 2000 lopers, springers en werpers gesteld in Brazilië, maar liefst 231 minder dan in Londen.

Het moet wel gezegd, het aantal atleten dat in 2012 in Londen aantrad, was het meeste ooit uit de geschiedenis van de Spelen. Toch zijn er enkele redenen aan te halen om als atletiekfan ongerust te worden. Volgens Inside The Games zou die beperking immers samenvallen met minder financiën voor het atletiekgedeelte van de Spelen. In Londen ontving de IAAF nog zo’n 45 miljoen dollar om alles in goede banen te leiden, het meeste van alle sporten. Vanaf 2016 zou atletiek met evenveel tevreden moeten zijn als gymnastiek en de zwemsporten.

Sebastian Coe, dubbel Olympisch kampioen en voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen in Londen reageerde al. “We mogen hier niet licht over gaan. Er zijn zeker enkele filosofische bemerkingen te maken bij het delen van de nummer-één-status van de atletieksport”, reageerde de voormalige Britse atleet.