Deze avond werden in de Estse hoofdstad Tallinn de prijzen voor de beste Europese atleten uitgereikt. Ook het grootste Europese opkomende talent bij de mannen en vrouwen kreeg een prijs.

Het waren 400m-hordeloopster Zuzana Hejnova en hoogspringer Bohdan Bondarenko die aan de haal gingen met de hoofdprijzen in Tallinn. De 26-jarige Hejnova won dit seizoen al haar 13 races. De Tsjechische soleerde daar bovenop ook nog eens naar een wereldtitel op de 400m horden in Moskou. Bondarenko, nog maar 24 jaar, won afgelopen seizoen zowel de hoogspringcompetitie op het WK in Moskou, als in de Diamond League. Hij zorgde eveneens in Lausanne en in Moskou voor de beste sprong in 16 jaar. Zo klaarde hij een hoogte van 2m41. Het wereldrecord van 2m45 verbeteren, lukte hem nog niet, maar de Oekraïner heeft nog een aantal jaren voor zich om dit te realiseren.

De prijzen voor ‘Rising Stars’ gingen naar Anita Hinriksdottir en Emic Bekric. De 17-jarige Hinriksdottir won dit seizoen op de 800m zowel de wereldtitel  op het WK voor scholieren, als de Europese titel op de EK voor junioren. De IJslandse tiener zette op het WK voor scholieren ook een kampioenschapsrecord neer. 400m-hordeloper Bekric deed het ook op twee internationale kampioenschap erg goed. De 22-jarige Serviër won goud op het EK voor beloften en won brons op het WK voor senioren. Met zijn tijd van 48″05 in Moskou zette hij ook de tweede beste Europese beloftetijd aller tijden neer.

De winnaars van de 4 categorieën kregen de meesten achter hun naam. Deze stemmen kwamen van de fans, de media, de Europese atletiekfederaties en een panel van experten.

Men’s 2013 European Athlete of the Year Top 3
1.     Bohdan Bondarenko (UKR)
2.     Mo Farah (GBR)
3.     Pawel Fajdek (POL)

Women’s 2013 European Athlete of the Year Top 3
1.     Zuzana Hejnová (CZE)
2.     Yelena Isinbayeva (RUS)
3.     Valeria Straneo (ITA)

Men’s 2013 European Athletics Rising Star Top 3
1.     Emir Bekrić (SRB)
2.     Adam Gemili (GBR)
3.     Karsten Warholm (NOR)

Women’s 2013 Rising Star Top 3
1.     Anita Hinriksdottir (ISL)
2.     Dafne Schippers (NED)
3.     Amela Terzic (SRB)