Nafi Thiam behoort tot de drie kanshebbers voor de titel van Europese Atlete van het Jaar. De wereld- en Europese kampioene op de zevenkamp neemt het in deze verkiezing op tegen de Nederlandse Femke Bol en de Oekraïense hoogspringster Yaroslava Mahuchikh. Bij de mannen gaat het nog tussen Armand ‘Mondo’ Duplantis, Jakob Ingebrigtsen en Miltiadis Tentoglou.

Enkele weken geleden maakte European Athletics de tien kandidaten bekend die mee zouden dingen om titel van Europese Atlete van het Jaar. Nafi Thiam was de enige landgenote in het gezelschap. Haar nominatie had ze te danken aan haar wereld- en Europese titel op de zevenkamp. Thiam zette tijdens het WK bovendien ook een beste wereldjaarprestatie op de zevenkamp neer.

Gisteren maakte European Athletics de shortlist met de drie resterende kanshebbers bekend. Thiam is samen met Femke Bol en Yaroslava Mahuchikh nog steeds in de running voor de titel van Europese Atlete van het Jaar. Bol kan in tegenstelling tot Thiam geen wereldtitel voorleggen. De Nederlandse werd op het WK tweede op de 400m horden achter de ongenaakbare Sydney McLaughlin. Op het EK in München pakte de 22-jarige atlete weliswaar uit met een onwaarschijnlijke triple door goud te pakken op de 400m, de 400m horden én de 4x400m.

Mahuchikh, die tijdens de Memorial van Damme nog een aanval deed op het wereldrecord in het hoogspringen, verdiende een plaats bij de beste drie dankzij haar gouden plak op het WK indoor, zilver op het WK outdoor en Europese titel op het EK in München. Op 22 oktober weten we wie van deze drie Sifan Hassan opvolgt als Europese Atlete van het Jaar.

Wie volgt Karsten Warholm op?

Ook in de andere categorieën zijn de drie finalisten bekend. Bij de mannen gaan we op zoek naar een opvolger voor Karsten WarholmJakob Ingebrigtsen kan, dankzij onder meer een wereldtitel op de 5.000m, WK-zilver op de 1500m en EK-goud op de 1500m en 5.000m, zijn landgenoot opvolgen. Hij moet dan wel voorbij Armand ‘Mondo’ Duplantis die meermaals het wereldrecord in het polsstokspringen scherper stelde en, met uitzondering van een kleine slipper in Brussel, ongeslagen bleef dit seizoen. Ook verspringer Miltiadis Tentoglou is nog in de running. Tentoglou schoot op het WK indoor en EK outdoor telkens de hoofdvogel af.

Foto: Jeroen De Meyer

Rising Stars

De titel van ‘Rising Star’ ging vorig jaar bij de vrouwen nog naar Bol. Dit jaar zal die eer gaan naar Karmen BruusAngelina Topic of Elina Tzengko. Bruus won op het WK voor junioren goud in het hoogspringen en sprong op 17-jarige leeftijd al over 1m96. Topic moest het op het WK voor junioren dan weer stellen met brons in het hoogspringen. Zij verzekerde zich  wel van brons op het EK in München. Tzengko was in München de beste in het speerwerpen.

Bij de mannen is het opnieuw een Nederlander die meedingt om de prijzen. Het Nederlandse fenomeen Niels Laros kende een boerenjaar met onder andere Europese records op de 1500 én 3.000m. En toch lijkt de titel van ‘Rising Star’ niet meteen een zekerheid voor Laros. Mykolas Alekna won dit jaar goud op het EK in München in het discuswerpen. Een maand eerder haalde hij ook al het zilver binnen op het WK in Eugene. De Italiaan Mattia Furlani kon op het EK voor scholieren uitpakken met goud in het verspringen en hoogspringen. Op 22 oktober weten ook zij wie de titel wegkaapt.