Stijn Fincioen
Stijn Fincioen

Stijn Fincioen is vandaag Vlaams en Belgisch marathonkampioen geworden in Oostende. De 32-jarige atleet van Eendracht Aalst bleef Pieter Vermeersch en Nico Serroen voor.

Stijn Fincioen liep na ongeveer 10 kilometer weg  van Pieter Vermeersch, die tot dan toe samen met Stijn het kopgroepje vormde. Na zo’n 17 kilometer bedroeg de voorsprong van de man uit Varsenare op Pieter, de ultraloper afkomstig uit De Haan, maar nu wonend in Londen, één minuut. Op de 3de plaats liep toen Maarten Van Steen, die iets later kwam aansluiten bij Pieter. Halfweg klokte Stijn 1u12’30. Het tweede gedeelte van de wedstrijd ging iets makkelijker omdat de wind nu in het voordeel van de lopers blies. Stijns voorsprong bleef stijgen en ging na 30 km al boven de drie en een halve minuut. Uiteindelijk kon hij in zijn laatste wedstrijd voor zijn club Eendracht Aalst nog eens schitteren. Hij stapt immers volgend seizoen over naar AV Molenland, de club van zijn nieuwe trainer Kristof Haverbeke.

Stijn Fincioen finishte na 2’23″55 voor Maarten Van Steen, die 6 minuten later over de finish kwam. Derde werd Belgisch kampioen op de 100km, Nico Serroen. Bart Verschoren, de nationale kampioen van vorig jaar, werd 4de, Steven Dobbelaere liep als 5de over de streep. “Ik ben heel blij dat ik eindelijk eens de titel haalde”, klonk Stijn Fincioen tevreden na de finish. “Ik heb mij niet hoeven te forceren, en ik heb mij zelfs nog wat kunnen sparen voor de marathon van Eindhoven, die over twee weken plaatsvindt.” Daar hoopt Stijn zijn persoonlijk beste van 2’17″56 scherper te stellen.

Bij de vrouwen ging de winst naar Els Rens. Zij haalde het in 2’46’31”voor Louise Deldicque. Trui Depondt vervolledigde het podium bij de vrouwen in Oostende.