De Olympische Spelen van 2020 zullen plaatsvinden in Tokio. De Japanse hoofdstad mag over 7 jaar het vierjaarlijkse evenement organiseren. Het haalde het van Istanbul in de tweede stemronde. Madrid, dat vooraf als torenhoog favoriet werd bestempeld, kreeg in de eerste stemronde al te weinig stemmen en viel als eerste van de 3 steden af.

Strijdtoneel van het hele gebeuren was de Argentijnse hoofdstad, Buenos Aires. Op het 125ste IOC-congres aldaar kregen de drie kandidaat-steden elk drie kwartier om hun plannen uit de doeken te doen. Elke stad kreeg daarop een spervuur aan vragen van de IOC-leden over zich heen.

Na de eerste stemronde werd gekeken of één van de drie steden een meerderheid had. Omdat dat niet het geval was, viel de kandidaat-stad met de minste stemmen af. Nu was dat het geval voor Madrid, dat zich al voor de derde maal na elkaar kandidaat stelt. Madrid was vóór de eerste stemronde nochtans uitgeroepen tot “torenhoog favoriet”, maar heeft nu niets aan die favorietenrol. Istanbul werd verweten politiek te labiel te zijn, in Tokio zouden er nog teveel problemen zijn na de kernramp in Fukushima. Toch kregen een van beiden het recht de Spelen te mogen organiseren na de eerste stemronde.

Het wat uiteindelijk IOC-voorzitter Jacques Rogge die zijn laatste grootste taak voor het IOC verrichte en de organiserende stad van de Olympische Spelen in 2020 mocht bekendmaken. Toen hij ‘Tokio’ uitsprak, werd er meteen heel wat gejuicht in Buenos Aires. Ook in Tokio, waar het nog vroeg in de ochtend was, sprongen ze meteen recht en vierden ze een feestje. Even later raakte ook bekend dat Tokio het met grote voorsprong haalde in de tweede stemronde. De Japanse hoofdstad kreeg immers 60 stemmen, en Istanbul kreeg er amper 36.

Tokio was in 1964 al eens gaststad van de Olympische Zomerspelen. Voor Japan wordt het de vierde maal dat de Olympische Spelen in hun land mogen plaatsvinden. Na Tokio in ’64 gingen ook al tweemaal de Winterspelen door in Japan, in Sapporo in ’72 en Nagano in ’98.