De Olympische Spelen van 2020 zullen niet plaatsvinden in Madrid. De Spaanse hoofdstad viel als eerste van drie kandidaten af in de strijd om het vierjaarlijkse evenement te mogen organiseren. Later vanavond, rond 22u, wordt door IOC-voorzitter Jacques Rogge bekendgemaakt als Tokio of Istanbul, de twee overblijvende steden, het halen.

Strijdtoneel van het hele gebeuren vindt plaats in Buenos Aires, de Argentijnse hoofdstad. Op het 125ste IOC-congres aldaar kregen de drie kandidaat-steden elk drie kwartier om hun plannen uit de doeken te doen. Elke stad kreeg daarop een spervuur aan vragen van de IOC-leden over zich heen.

Na de eerste stemronde wordt gekeken als één van de drie steden een meerderheid heeft. Is dat niet het geval, zoals het nu was, dan valt de kandidaat-stad met de minste stemmen af. Nu was dat het geval voor Madrid, dat zich al voor de derde maal na elkaar kandidaat stelt. Madrid was vóór de eerste stemronde nochtans uitgeroepen tot “torenhoog favoriet”, maar heeft nu niets aan die favorietenrol. Istanbul werd verweten politiek te labiel te zijn, in Tokio zouden er nog teveel problemen zijn na de kernramp in Fukushima. Toch krijgen één van beiden het recht de Spelen te mogen organiseren.

Voor Madrid en Istanbul waren er in de eerste ronde aanvankelijk precies evenveel stemmen. In een bijkomende stemronde tussen de twee kreeg Istanbul 49 stemmen en viel de Spaanse hoofstad af met 45 stemmen.

Tokio was in 1964 al eens gaststad van de Olympische Spelen. Madrid en Istanbul doen een gooi naar een eerste organisatie van het vierjaarlijkse evenement.