Memorial Rasschaert

Caster Semenya, jawel de Zuid-Afrikaanse 800m-loopster die nog zilver haalde op de Spelen in Londen, komt zaterdag richting de Memorial Rasschaert te Ninove voor allicht nog een laatste poging te ondernemen om de WK-limiet te lopen. Caster, die op het vorige WK zilver haalde en in 2009 nog wereldkampioene werd, zit nog niet in de selectie voor het WK. Daarvoor moet ze eerst een tijd onder de 2’00″00 lopen en dit uiterst tegen maandag 29 juli. Ze is hierin nog niet geslaagd omdat ze tot nu toe een moeilijk jaar kende met onder meer een knieblessure. Het Zuid-Afrikaanse olympische comité heeft de financiële steun voor Semenya eveneens dit jaargeschrapt , “omdat ze niet zou trainen” en “omdat ze niet wou deelnemen aan het WK”. Trainen deed ze ook enkele weken niet en ook dat ze niet zou deelnemen aan het WK spookte even door haar hoofd, maar nu zou haar niveau weer degelijk zijn en wil ze naar het WK met als hoofddoel haar wereldtitel van Dublin heroveren. “Er is van alles gezegd over het niveau van Caster, maar zij zal hen het zwijgen opleggen!”, benadrukte haar manager enkele weken geleden nog.

Caster Semenya zal hoogstwaarschijnlijk zaterdag om 18u50 op de atletiekpiste van VITA haar allicht laatste poging ondernemen voor het WK minima te halen. Ze liep dit seizoen al 2’04″48, maar zoals hierboven al te lezen viel is een tijd onder de 2’00″00 nodig. Een goed deelnemersveld zal ze in Ninove alleszins wel vinden, want onder meer de Nieuw-Zeelandse Angela Smith (SB: 2’00″03), de Canadese Jessica Smith (SB: 2’00″43), de Amerikaanse Chanelle Price (SB: 2’00″88) en nog vele andere toppers (hier te bekijken) tekenen normaal gezien zaterdag present in de Oost-Vlaamse stad.  Als haas is de Belgische Sofie Daelemans, die zondag op het BK nog 3de werd op de 400m, gevraagd. Zij zou moeten doorkomen na 400m in 58″5. Zij liet ons ook weten dat ze op de vraag om als haas te fungeren, ingaat.

Caster Semenya is vooral bekend als de atlete die compleet uit het niets in 2009 als tiener op het wereldkampioenschap de 800m won in 1’55″45. Haar wereldtitel leek haar niet echt veel te doen en ook de titel haalde ze schijnbaar met gemak. Nadien stond Caster Semenya in het middelpunt van controverse. Ze zou drie keer zoveel lichaamseigen testosteron hebben (gehad) als de gemiddelde vrouw. Dit werd onderzocht door de IAAF, maar ze mocht uiteindelijk toch verder deelnemen aan wedstrijden als vrouw. De federatie onthield zich van verder commentaar over deze zaak. Er werden eveneens ook geen medische gegevens bekendgemaakt. Onbekend is ook, of er medische ingrepen zijn geweest die hebben geleid tot deze beslissing.

Opvallend: Met Caster Semenya komt niet de eerste wereldtopper dit jaar naar Belgie om de  de WK-limiet te halen. Ook Kenenisa Bekele kwam op 30 juni richting Lier voor zich te plaatsten voor het WK op de 10.000m. Hier is hij uiteindelijk niet in geslaagd.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.