Stijn FincioenDe Nacht van Vlaanderen in het West-Vlaamse Torhout heeft een sterke reputatie opgebouwd in het stratenlopen. Niet alleen op de meer traditionele 5, 10 en 42.2km leven tal van atleten zich uit, maar vandaag nog staan onder meer de 50 en 100km ultraloop nog gepland. De halve marathon werd dit jaar overigens voor de eerste maal georganiseerd. Ook vele wandelaars waagden zich aan die lange afstanden. Zij waren de hele nacht zoet.

Op de tien kilometer waren het de lokale atleten die zegevierden. Davy Stieperaere was de beste in 32’26. Thijs Vandermeersch, die we vaker op het kortere werk zien, beperkte zich aanvankelijk tot tempowerk voor een clubmakker, maar schakelde later toch een versnelling hoger. Hij strandde uiteindelijk op 12 seconden van Stieperaere. Dieter Van De Walle vervolmaakte in 32’55 het West-Vlaamse podium. Ook bij de dames mochten provinciegenotes aan het vieren. Veerle Dejaeghere werd zoals verwacht de eredame in 34’35. Zij won voor Annelies Deketelaere en Charline Vanneste.

Op de marathon was het van bij de start uitkijken naar een solo van Varsenarenaar Stijn Fincioen. Hij kon de wedstrijd een vierde maal naar zijn hand zetten, een record. Fincioen maakte er op het zware en winderige parcours een mooie solo van en droeg de zege opnieuw op aan zijn overleden vriend Tom Compernolle, nu vijf jaar geleden. Fincioen won in 2u22’49. Gouwgenoot Dieter Brouckaert werd tweede in 2u30’17. Mark Jorissen haalde als 47-jarige het brons binnen in 2u32’57. Eerste dame werd Nathalie Pluvier in 3u23’06.

Frederick Colpaert profiteerde op de halve marathon een ronde lang mee van het tempo van Fincioen. Bij de eerste passage op de markt van Torhout sloeg hij af naar de aankomststrook, terwijl Fincioen nog een ronde af te werken had. Hij won de halve marathon in 1u10’13.

Alle uitslagen vindt u hier.