De Turkse Nevin Yanit werd recent geschorst op basis van onregelmatigheden in haar bloedpaspoort. Samen met de regerende Olympische kampioene op de 1500m, Cakir Alptekin, werd ze in beschuldiging gesteld van dopinggebruik, voorlopig geschorst en hun dossier werd in handen van de Turke atletiekbond gebracht.

Die Turkse federatie verklaart nu dat de positieve dopingtest voor Yanit mogelijks zou kunnen veroorzaakt zijn door het gebruiken van een bepaalde energiedrank. Mehmet Terzi, hoofd van de Turkse bond, zei dat de timing van de positieve test van Yanit en het gebruikte product niet “rationeel” waren. Ze zou met andere woorden geen voordeel gehaald hebben met het gebruik ervan op dat moment. Om welk product het gaat en op welke meeting de Turkse werd betrapt, werd nog niet vrijgegeven. “We moeten ons sterk afvragen als het verboden product niet uit een energiedrank kon komen. Maar we blijven duidelijk, zelfs al werd het product niet bewust ingenomen door Yanit, een schorsing blijft op zijn plaats,” zo verklaarde Terzi.

Nevin Yanit was driemaal op rij Europees Kampioen op de kortste horden, in 2010 en 2012 outdoor en vorige maand in Göteborg indoor (60mH). Ze brak in Göteborg bovendien het nationale record (7″89) en werd daarmee Europese ranglijstaanvoerdster. Ze was bovendien vijfde op de laatste Olympische Spelen.