Usain Bolt en Jessica Ennis hebben maandag in Rio de Janeiro de prestigieuze Laureus World Sports Award, de trofee voor beste sportman en -vrouw, in ontvangst genomen.

Bolt volgt op de erelijst de Servische tennisser Novak Djokovic op. Ennis is de opvolgster van de Keniaanse langeafstandloopsterVivian Cheruiyot. In 2008 werd onze Justine Henin onderscheiden als beste sportvrouw.

De Jamaicaanse sprinter  heeft de award te danken aan zijn drie olympische titels in Londen, op de 100, 200 en 4×100 meter. Op dat laatste nummer brak hij en zijn team het wereldrecord. (zie video)

De Britse meerkampster werd in 2012 olympisch kampioene op de zevenkamp in een nationaal record van 6.955 punten. Bekijk hieronder nog eens hoe Jessica de laatste discipline overleefde en de titel vierde.

Het Europese Ryder Cupteam golf werd uitgeroepen tot Ploeg van het jaarSebastian Coe kreeg een Lifetime Achievement Award wegens zijn grote verdiensten voor de sport als atleet, bestuurder en voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen van Londen.

Felix Sanchez, de atleet van de Dominicaanse Republiek, maakte de Comeback van het Jaar. De 34-jarige volksheld won olympisch goud in Athene 2004 op de 400 meter horden en deed dat in Londen nog eens over.

Andere prijzen waren er voor  de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner(actie), de Braziliaanse paralympiër Daniel Dias (andersvaliden), de Schotse tennisser Andy Murray (doorbraak) en de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps (uitzonderlijke prestatie). Phelps is met 22 olympische medailles, waarvan 18 gouden, de meest succesvolle sportman van de Olympische Spelen.

Laureus World Sports Awards 2013

  • Wereldsportman van het Jaar: Usain Bolt (Jam/atletiek)
  • Wereldsportvrouw van het jaar: Jessica Ennis (GBr/atletiek)
  • Team van het Jaar: Ryder Cup-Team (Europa/golf)
  • Doorbraak van het Jaar: Andy Murray (GBr/tennis)
  • Comeback van het Jaar: Felix Sanchez (Dom/atletiek)
  • Actiesporter van het Jaar: Felix Baumgartner (Oos/skydiving)
  • Paralympisch atleet van het Jaar: Daniel de Faria Dias (Bra/zwemmen)
  • Onderscheiding bijzondere prestaties: Michael Phelps (VS/zwemmen/22x OS-goud)

Bron: sport.be