Renaud Lavillenie mag dan wel 34 jaar oud worden in 2020, de polsstokspringer is nog zeker niet aan het einde van zijn Latijn. In Bordeaux trad Lavillenie, de wereldrecordhouder in zaal met een fenomenale 6m16, opnieuw in competitie na een teleurstellend jaar 2019. Lavillenie evenaarde met 5m80 de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaan Andrew Irwin.

2019 was een jaar om relatief snel te vergeten voor de Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie. Lavillenie moest een kruis maken over het internationale indoorseizoen door hamstringproblemen. De blessure zou ernstiger dan verwacht zijn, want de Franse wereldrecordhouder in zaal en vice-olympisch kampioen kon uiteindelijk pas midden juni opnieuw in competitie treden.

Hij kon wel nog enkele sterke prestaties neerzetten met een seizoensbeste van 5m85, maar op het WK in Doha ging hij de mist in. Lavillenie, een gevoelsspringer, miste regelmaat en kon zich niet verzekeren van de WK-finale. Onze landgenoot Ben Broeders omschreef de kwalificaties van onze zuiderbuur als volgt: “Renaud sprong op de lagere hoogtes quasi een halve meter boven de lat, maar eenmaal de lat naar de kwalificatiehoogte ging, lukte het niet meer. Hij is iemand die regelmaat en veel competitie nodig heeft en dat zat er voor hem niet echt in vorig jaar”.

Mondo Duplantis en Renaud Lavillenie op de AG Memorial Van Damme in 2018 – Foto: Peter Wagemen

Toch is de bijna 34-jarige Fransman nog lang niet afgeschreven. Dat bewees hij gisterenavond in Bordeaux. Lavillenie evenaarde namelijk met 5m80 de op dit moment relatief bescheiden beste wereldjaarprestatie. Zelf vierde hij het behalen van die hoogte alsof het een gouden medaille op een internationaal kampioenschap betekende. Hij is dus duidelijk nog niet versleten en heeft nog ruim de tijd om te pieken naar ‘zijn’ All Star Perche in Clermont-Ferrand op 23 februari en mogelijks ook het WK indoor in Nanjing. Op de All Star Perche, een meeting die Lavillenie samen met Golazo Sports Frankrijk organiseert, tekent het WK-podium van Doha present met Sam Kendricks, Armand Duplantis en Piotr Lisek.

https://www.instagram.com/p/B7ejFcroLj7/