Op het EK in Berlijn kwam er afgelopen zomer een abrupt einde aan het seizoen van Claire Orcel. De hoogspringster uit het Brusselse mocht voor het eerst proeven van een EK bij de senioren, maar kreeg af te rekenen met flink wat stress en rugproblemen. Deze winter wil ze tonen dat ze de nodige lessen heeft getrokken.

Foto: Jeroen De Meyer

Aan de andere kant van de taalgrens zijn een aantal grote talenten vorig jaar volledig doorgebroken. Op de middellange afstand staken Elise Vanderelst en Eliott Crestan nadrukkelijk hun neus aan het venster, in het hoogspringen vloog Orcel hoger dan ooit. Na een reeks van jeugdkampioenschappen was het in augustus tijd voor het echte werk. In Berlijn kon de 21-jarige studente marketing de puzzelstukjes helaas niet volledig samenbrengen en moest ze de kwalificaties vroegtijdig verlaten. “In 2017 begon mijn rug op te spelen, maar ik kon de last onder controle houden”, blikt Orcel terug. “We gingen er niet meteen mee aan de slag en zo kon het mij vorige zomer ook op het EK parten spelen. Het zal mijn zwakke punt blijven, maar inmiddels hebben we er onder leiding van een gespecialiseerde kinesist wel al gretig aan gewerkt.” Dat met dit jaar één groot doel voor ogen: het EK beloften in het Zweedse Gävle. Voor de Belgische atleten blijft het voorlopig wachten op de selectiecriteria, maar in een normale dag mag die selectie geen probleem vormen voor de poulain van Thierry Briquemont.

Orcel grijpt dit indoorseizoen aan om opnieuw een stap voorwaarts te zetten. Na de rugblessure moeten de automatismen op training nog een beetje terugkomen, maar een driedaagse stage half december in Liévin gaf haar alvast vertrouwen. “Ik kreeg van de Franse federatie de kans om in het gezelschap van enkele sterke zuiderburen te trainen. Ook in competitie wil ik deze winter een aantal keer de uitdaging aangaan en meestrijden op het hoogste niveau. Met limietprestaties wil ik me nog niet bezighouden, maar op mentaal vlak wordt het tijd dat ik me weerbaar maak. Op de grootste wedstrijden wil ik de beste versie van mezelf laten zien.”

Tot eind januari ligt de focus op een intensieve examenperiode, maar op 26 januari knijpt Orcel er wel al heel even tussenuit om haar seizoen te openen in Nantes. Twee weken later staat de IFAM Indoor in Gent op het programma, gevolgd door het Belgisch kampioenschap. “Ik wil deze winter opnieuw kunnen strijden met de wereldtop en daarvoor is de IFAM ideaal. Het wordt mijn eerste deelname, maar ik hoop op stevige concurrentie. Hoog springen is het doel en momenteel wil dat zeggen 1m85 of meer.” Voor deelname aan het EK indoor in Glasgow is 1m90 nodig, met een indoorrecord van 1m82 is er nog werk aan de winkel. “Dat record stamt al uit 2015 dus het wordt tijd dat ik het eindelijk opkrik (lacht). In de winter heb ik doorgaans wat tijd nodig om de draad weer op te pikken, maar ik geef me een kans op de EK-limiet. Ook outdoor is het WK in Doha absoluut niet uitgesloten, maar het verleden heeft me geleerd dat ik me beter niet te veel bezighoud met exacte cijfertjes.”