In Berlijn verdedigt Thomas Van der Plaetsen dinsdag en woensdag zijn Europese titel op de tienkamp. Dit jaar volgen er geen Spelen na het EK, en is de concurrentie vele malen groter. Kan ‘VDP’ alsnog in de buurt van de medailles komen? Volg het hier met live-updates en scoreprojecties.

20u05: Na vier onderdelen is Van der Plaetsen zeventiende. De amper 22-jarige Brit Tim Duckworth gaat aan de leiding.

19u55: Het hoogspringen zit erop voor Van der Plaetsen. Hij ging vlot over 2m05, maar 2m08 blijkt te hoog gegrepen. Aan de grimas en de pas van de regerende Europese kampioen te zien baart de voet nog altijd grote zorgen. De achterstand op schema PR bedraagt ondertussen 184 punten. De hoogspringwedstrijd is nog volop aan de gang, maar het lijkt erop dat ‘VDP’ die als vierde gaat afsluiten.

19u10: Thomas Van der Plaetsen en zijn collega tienkampers zijn aan hun avondsessie begonnen. Voorlopig lijkt het mee te vallen met de voet van onze landgenoot, want hij overschreed zowel 1m96 als 2m02. We duimen.

12u45: Met 13m35 gevolgd door twee nulworpen is het kogelstoten van Van der Plaetsen zeer behoorlijk. Het levert hem slechts de 23e plaats op, maar hij loopt wel 47 punten in op schema PR. Zijn achterstand op dat schema bedraagt nu 81 punten, maar de enige vraag die er nu echt toe doet is hoe het met zijn voet gaat. Met 2.359 punten is hij 19e na drie proeven . De leiding is voor de Noor Martin Roe met 2.673 punten.

11u50: Uit het kamp Van der Plaetsen komt het officiële bericht dat de Belgische tienkamphoop wel degelijk van start gaat in het kogelstoten. De pijn in de voet is wel behoorlijk aanwezig, dus het valt niet uit te sluiten dat een opgave later vandaag alsnog volgt. Ondertussen is onze landgenoot wel opgeschoven naar de zestiende plaats in de voorlopige tussenstand.

11u15: Opschudding in de tienkamp. Het gaat niet goed met de voet van ‘VDP’. Hij staakt het verspringen na één poging en gaat nu met zijn staff bespreken of het zin heeft om verder te doen. Met zijn 7m41 in het verspringen wordt hij achtste. Even later gaat een nog veel grotere schokgolf door het stadion: superfavoriet Kevin Mayer laat drie nullen optekenen en moet de tienkamp verlaten.

10u40: Na één proef is Van der Plaetsen 27e. Vanaf nu is het hopelijk opschuiven geblazen. Ondertussen heeft hij al één poging in het verspringen achter de rug, en die was met 7m41 zeer degelijk.

9u30: De start van Thomas Van der Plaetsen is niet denderend. De trainingsachterstand die hij opliep door zijn blessures de laatste maanden laat zich nog voelen, en de Europese kampioen moet vrede nemen met 11″48. De achterstand op schema PR bedraagt meteen 51 punten. In de eerste en traagste reeks finisht de Oost-Vlaming als zesde.