Af en toe laten onze journalisten het klassieke verslag of de objectieve analyse van het EK in Berlijn even voor wat het is, en wordt er plaats gemaakt voor een kijkje achter de schermen of in de hoofden. U leest het in onze vaste column, Checkpoint Atni.

Kevin Borlée haalde maandag in enkele kranten stevig uit naar de top 12-regel die de Europese atletiekfederatie hanteert voor nummers tot 400 meter. En hij heeft gelijk. De beste twaalf atleten mogen de eerste ronde overslaan. De Europese kampioen van 2010 op de 400 meter noemt de regel “totaal onbegrijpelijk en onfair”. En inderdaad, de nadelen wegen hier niet op tegen de voordelen, als die er al zijn.

Het mooie aan een kampioenschap is nu net dat iedereen – of hij nu eerder op het seizoen een wereldrecord liep of niet – op gelijke voet begint. Dat levert al eens een verrassende exit in de eerste ronde op, maar is de onvoorspelbaarheid van de sport niet wat haar zo mooi maakt? De kunst van het kampioenschapslopen is om er fysiek én mentaal drie keer op korte tijd te staan. Een bijkomend nadeel voor onze landgenoten is dat er straks enkele belangrijke concurrenten met een wedstrijd minder in de benen aan de 4×400 meter beginnen.

Ook in enkele andere sporten moeten de toppers niet van in het begin in competitie treden, zoals in de voorrondes van de Champions League in het voetbal, maar de vergelijking gaat niet op. De fysieke impact van een 400 meter op een nieuwe wedstrijd een dag later is van een andere orde dan die van een voetbalwedstrijd op het volgende partijtje een week later. Daarnaast is er nog het gegeven wedstrijdritme. Een deel van de atleten geeft aan de eerste ronde zélf(s) te willen lopen om ritme op te doen.

De top 12-regel op een EK kwam er voor het eerst op het EK in 2016 in Amsterdam. Toen was de ingreep nog te verantwoorden, want een maand later volgden al de Spelen in Rio en het EK hoopte op die manier alle toppers aan de start te krijgen. Dit jaar zijn er uiteraard geen Olympische Spelen, maar helaas blijft de omstreden regel gewoon behouden. En nu we toch over ongelijkheid bezig zijn: de drie broers Borlée lopen morgen alwéér alle drie vanuit ofwel baan één of baan acht, zoals op zo goed als alle grote kampioenschappen de voorbije tien jaar.

Ook de pers heeft de kwalificaties niet mogen overslaan. In ons geval betekent dat het traditionele zoeken naar het mediacentrum, nog veel langer zoeken naar ons verblijf, en ook bij de organisatie laat de Deutsche Gründlichkeit nog even op zich wachten: geen internet, geen vaste plaatsen in de perstribune. Hier stopt de klaagzang, want we staan op een EK in een indrukwekkend stadion en met een massa Belgen. Dinsdag komen er zowaar tien landgenoten in actie, geraken zowel atleten als journalisten helemaal op dreef, en wie weet kan er ’s avonds zelfs al een Belgische medaille gevierd worden.

Milan Augustijns

1 REACTIE

  1. En vroeger klaagden we dat onze 400m-mannen teveel moesten lopen vóór de aflossing. Ik juich deze nieuwe maatregel toe. Verhoogt de kansen – net door meer gelijkheid – van de kleinere naties.

Reacties zijn gesloten.