Op het Kampioenschap van Vlaanderen voor cadetten en scholieren pakte Myrthe Van der Borght uit met een verbetering van het Belgisch record in het kogelstoten. Met haar 16m52 wierp ze Veerle Blondeel uit de boeken die het record maar liefst 26 jaar in handen had.

Begin deze maand kwam Van der Borght op het PK al tot 15m49, waarmee ze de tweede nationale indoorprestatie ooit neerzette bij de scholieren. Vandaag ging het nog een heel pak verder en vielen alle puzzelstukjes samen. In haar eerste poging liet de atlete van Vlierzele al een knappe 16m10 noteren, in haar tweede poging ging het met die 16m52 zowaar nog een heel eind verder. Het vorige Belgisch record stond op 16m42. Zowel het nationaal indoor- als outdoorrecord staat nu op naam van Van der Borght.

Met deze straffe stoot wordt ook ruimschoots voldaan aan de EK-limiet voor het EK scholieren (15m79). Sinds dit jaar werd echter beslist dat de selectie pas vanaf 1 april afgedwongen kan worden.